Zirc

2015.09.20. 16:30

Angolkert, templomtorony, gitárműsor - Templomok Éjszakája Zircen

Zirc - Több száz érdeklődőt vonzott a bakonyi kisvárosba a Templomok Éjszakája, akiknek izgalmas programokat kínáltak.

Müller Anikó Hanga

Volt angolkerti szakvezetés, Vöröstorony és templomtorony látogatás, szerzetesi vezetés a bazilikában, tárlatvezetés a rendtörténeti kiállításon, a Fájdalmas Szűzanya kistemplomban pedig Szűcs István Miklós kiadványának bemutatója. A zenekedvelők a bazilikában „Barokk ámulat” címmel Hirczu Ádám gitárhangversenyét hallgathatták meg. Újszerű volt az 1995-2005 között végzett templomrestaurálás felelevenítése, a templom falára kivetítve a folyamatot, a régi freskókat és az újakat. Ami ugyanis e téren történt, az kiemelkedő művészettörténeti szenzáció.

A templom falára kivetítve a látogatók megismerhették az eredeti XVIII. századi freskókat és az átfestést, Bán Elizeus ciszteri atya erről beszél a látogatóknak (Fotó: Müller Anikó Hanga)

A barokk templomot 1752-ben avatták fel, a mennyezeti freskókat Wagmaister József készítette 1744-48 között. Mivel gyertyával világítottak, a falak bekormozódtak, elpiszkolódtak, szükségessé vált a restaurálás. 1891-ben e munkára Innocent Ferencet kérték fel, aki az aranyozott szobrokat szürkésfehérre mázolta, a freskók tónusát komorra, sötétre cserélte, az arcokat megöregítette. A közelmúltban végzett restaurálás során a fedőréteget lemosva, alóla előkerültek, szinte teljes épségükben az eredeti alkotások. A látogatók nagy csodálattal fogadták a bemutatót. A bazilikában archív képeslapok kiállításával tablókon mutatták be a régi templombelsőt. Kivételes élményt kínált az ősi lépcsőkön felmászni a templomtoronyba is, melynek magassága a keresztig ötvenkét méter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!