embert próbáló vetélkedő

2017.12.19. 17:30

Hős nindzsa lett a győztes veszprémi falmászóból

A döntőben annyira elfáradtam, hogy egy kilincset sem tudtam volna lenyomni – mesélte Gyömrei Máté, a világ egyik legkeményebb erőnléti és ügyességi kihívását követően, a hazánkban első alkalommal megrendezett Ninja Warriorban aratott győzelme után.

B. Virág Rita

A veszprémi Gyömrei Máté nem mindennapi sikert aratott, a világ egyik legkomolyabb erőnléti és ügyességi versenyén. A földkerekségen eddig mindössze hatan tudták végigcsinálni a több mint egy évtizede a tengerentúlról indult sorozatban a döntő pályát. Hazánkban az első alkalommal kiírt vetélkedésen Gyömrei Máté sem ért végig a hárompályás fináléban, viszont az összes vetélytárs közül ő jutott a legtovább, így ő nyerte meg a megméretést és az ötmillió forintos fődíjat.

Fotó: TV2

A 29 esztendős Gyömrei Máté saját bevallása szerint mindig is sportos gyerek volt. A Simonyi iskolában testnevelés tagozatra járt, ahol jó barátságot kötött az atlétikával, a tornával, de focizott és kézilabdázott is. Az általános iskola utolsó éveiben szeretett bele a falmászásba, ahol Strommer László edző kezei alá került.

Fotó: Gyömrei Máté

Máté az elmúlt tizenhét évben a válogatottságig is eljutott, de nyert már Magyar Kupát, és volt már bajnoki harmadik helyezett is. Másfél hónappal ezelőtt Miskolcon a nyílt nehézségi mászóbajnokság harmadik helyét szerezte meg.

Fotó: Gyömrei Máté

Az elmúlt esztendőből remek sportsikereket tud felmutatni, megnyerte a veszprémi Spartan Race-t, a tokajin harmadik lett, míg a kazincbarcikai futamon ugyancsak elsőként ért célba, Eplényben pedig ötödik helyen végzett. – A veszprémi mászócsapat egy remek közösség, ahol igazi jóbarátokra és példaképekre leltem. Nyilván a különböző versenyeken van köztünk rivalizálás, ám felhőtlenül tudunk örülni a másik sikerének is. Az idén nekem jött ki legjobban a lépés, mondhatjuk, én vittem az idén a zászlót – mondta a 29 esztendős gazdasági informatikus.

Amikor kiderült, hogy hazánkba is megszervezik a nindzsás vetélkedőt, a veszprémi mászócsapat öt fővel azonnal benevezett. A castingról mindannyian sikeresen továbbjutottak a 330 résztvevő közé.

- Az első selejtező óriási show volt, utána aztán jöttek a pofonok. Azt hittük, a kisujjunkból kirázzuk majd a további fordulókat. Nem így történt. A második kört idő előtt befejeztem, de szerencsére továbbjutottam így is. Jókor jött nekem ez a figyelmeztetés. Stromival (Strommer László az edzője – a szerk) átbeszéltük a hibákat, de ő inkább a megfelelő koncentrációt hiányolta. Utána már sokkal komolyabban vettem a feladatokat, a kihívásokat, sokkal jobban összpontosítottam – mesélte a bajnok, aki társaival a Padányi iskola mellett egy udvarban épített gyakorló pályát, hogy minél alaposabban fel tudjanak készülni a versenyre.

Az edzője, Strommer László is a második fordulóban búcsúzott, igaz repedt bordával és nemrég műtött vállal is kiválóan teljesített.

Máté elárulta, soha nem hitte volna, hogy ilyen plusz energiákat nyer majd a közönség, a barátai, sporttársai bíztatásból, pedig a döntőben már ez a szeretet, ez a buzdítás lendítette odáig, hogy végső erőtartalékait és megfáradt izmait mozgósítsa és eljusson a legtovább. – Mindemellett nyilván a korábbi viadalokon szerzett tapasztalatok is mellettem szóltak. Tudtam, ha a pálya első szakaszán túljutok, akkor onnantól egyre nagyobb az esélyem a többiekkel a szemben a mászó múltamnak köszönhetően. Őszintén szólva, nyerni akartam. Meg akartam mutatni, hogy milyen erő van a veszprémi mászókban, a sportágunkban, a városunkban – szögezte le.

A döntőben az első pályaszakaszra minden indulónak nyolcvan másodperce volt. Máté ezt az etapot alaposan kicentizte, három másodperccel a végső dudaszó előtt nyomta le a piros gombot, így egy szusszanás után máris mehetett a pálya második felére.

- A tíz döntősből idáig hárman jutottunk el. Nagyon kemény volt a pálya első fele. Minden feladatért alaposan meg kellett dolgoztatnom az izmaimat, minden energiámat kivették ezek a feladatok. A testem kimerült, de jött a második szakasz, ahol tudtam, hogy képes vagyok a jó eredményre – mondta a győztes.

A második pályarésznél a libegő ajtókon magabiztosan mászott át, majd következett a mászófal. Itt nem használhatta a lábát, és egyre vékonyabb mászópálcikákon kellett végigkapaszkodnia. Ekkor fogyott el minden ereje és a vízbe pottyant, ám rajta kívül senki sem jutott idáig, így megnyerte a vetélkedőt.

Fotók: TV2

- Annyira elfáradtam, hogy úgy éreztem, egy kilincset sem volnék képes lenyomni. Minden izmom kimerült, rettentően elfáradtam. Viszont, ha lehetne, jövőre újra nekivágnék. Ez egy remek, igazi embert próbáló vetélkedő – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!