Veszprém

2015.09.27. 13:42

Tudomány és technika a fogyatékkal élőkért

Veszprém – Közös jövőért dolgozzunk és ne egy megosztott világért, mondta Sikné Lányi Cecília, a Pannon Egyetem docense, annak a nemzetközi projektnek a szervezője, amely a fogyatékkal élők és idősödő emberek életminőségének javítását szolgáló fejlesztéseket mutatta be.

Balla Emőke

A nemzetközi szervezet kétévente szervez összejöveteleket, ahol a témával kapcsolatos kutatási eredményeket ismertetik. Az idei eseményt Budapesten rendezték, 246-an vettek részt, minden földrészről, harmincnégy országból. Nemcsak a kutatókat várták, de a segítő technológiában érdekelt minden felet: felhasználókat, gyártókat, szolgáltatókat, idős emberekkel foglalkozó terapeutákat, fogyatékosügyi szervezeteket, a jövő szakembereit.

Sikné Lányi Cecília, a Pannon Egyetem docense hallgatóival együtt számos kutatást és fejlesztést végzett, melyek segítették a fogyatékkal élő és idős generáció életvitelét. Elismerték munkáját (Fotó: Penovác Károly)

A hazai kutatóknak, munkájuknak, fejlesztéseiknek elismerése, hogy a konferenciát Budapesten tarthatták, közölte Sikné Lányi Cecília. A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar villamosmérnöki és információs rendszerek tanszékének docense több mint húsz éve dolgozik ezen a tématerületen: a tudomány és technika, az informatika és elektronika rehabilitációnak szolgálatába állításán. Munkatársaival sok virtuális valóság játékot fejlesztett, például stroke pácienseknek. Ezúttal hallgatói down szindrómás fiataloknak olyan játékot készítettek a Second Life platformra, ami a számolási készséget fejleszti. Például ki lehet választani egy állatot, abból pár kép megjelenik egy virtuális képernyőn, ehhez kell párosítani a számot.

Új területek vonzása és hidak építése – közös jövőért dolgozzunk, ne egy megosztott világért – ez volt az idei konferencia mottója. A kutatók sok újdonságról számoltak be, 169 prezentáció hangzott el. Egy ausztrál előadó arról is szólt, hogy mobil zuhanyokat teszteltek, azt kutatták, melyik a legkönnyebben alkalmazható a gerincvelősérült pácienseknél. Egy norvég kutató rejtvényfejtők szoftverét fejlesztette az idősek számára. Amerikai előadó egyénre szabható számítógépes munkaállomást fejlesztett, amit fekve lehet használni. Egy japán kutató a gyengénlátók közlekedését tenné biztonságosabbá; a járdába és zebrába építhető LED blokkokat tervezett. Japánok fejlesztettek elektromos kerekesszékhez biztonsági eszközt (mint az autóknál a tolató radar), mellyel elkerülhetők az ütközések. Japán szakemberek olyan kommunikációs eszközt terveztek, mellyel a halmozottan sérült felhasználó tolmács és emberi segítség nélkül tud kommunikálni.

 

Díjat kapott a veszprémi oktató

Az „AATE diamond-award” díjat Sikné Lányi Cecíliának ítélte a nemzetközi szervezet elnöksége. A díj annak elismerése, hogy kiemelkedő munkájával segítette a támogató technológiák kutatását, fejlesztését hazai, illetve nemzetközi szinten. Az egyetemi docens az elmúlt évtizedekben több mint 200 hallgató témavezetésével számos informatikai kutatást és fejlesztést állított a fogyatékkal élő és idős generáció életvitele segítésének szolgálatába. A díjat a volt és jelenlegi hallgatóinak sikerének is tekinti, mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!