Veszprém

2016.09.25. 11:27

Szívügyük a természetjárás fejlesztése

Veszprém - 28. alkalommal gyűltek össze és találkoztak az ország minden tájáról Dobogókőre sereglett bakancsos természetjárók az országos Természetbarát Napra a hétvégén.

Jákói Bernadett

Az idei rendezvényhez hasonlóan 1988 óta nyújtanak át elismeréséket, díjakat a hazai turistaság fellegvárában, Dobogókőn. Ezen a napon immár hagyományosan,  nem pusztán a természetjáró teljesítményt, hanem a háttér, szervezői, valamint, a szövetségi feladatokat kiemelkedően végző, természetjárókat díjazzák.

Természetjárók Napján a természetjárás érdekében kifejtett több évtizedes munkásságáért Albert Ferenc ajkai (balról)  és Karácson Sándor veszprémi természetjáró kapott rangos elismerést Fotó: Jákói Bernadett

Veszprémből, Ajkáról, Balatonfüredről, Balatonalmádiból ötven fő utazott a Veszprém megyei Természetbarát Szövetség szervezésében a központi ünnepségre. A rendezvényen Garancsi István az MTSZ elnöke és Révész Máriusz a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos köszöntő szavai után az ötven évvel ezelőtt elhunyt Berda József turista poéta a természetről, a tájról, turistaságról zengő Vándorének című költeményét tolmácsolta Papp János vándor-színész. Thuróczy Lajos a Magyar Természetjáró Szövetség örökös tagja, tiszteletbeli elnöke idézte fel az elmúlt évtizedekből merített, a természetjárás jelentősebb mozgalmainak a történetét. Kiemelte, hogy a baráti, sporttársi összetartozással csak példával állhatunk a jövő természetjáró generációja előtt.

A Magyar Természetjáró Szövetség elnöksége idén két Veszprém megyei sporttársat is  jutalmazott.

A természetjárás fejlesztése érdekében kifejtett komplex tevékenységéért bronz fokozatában Albert Ferenc az ajkai Bánki Donát Természetbarát Egyesület tagja részesült. Több évtizedes, a túravezetők képzésében végzett oktató-nevelő munkájáért vehette át az országos elismerést. Karácson Sándor a Veszprém megyei Természetbarát Szövetség szakmai alelnöke ugyanennek a címnek az arany fokozatával gazdagította a Veszprém megyei természetjárás mozgalmának hírnevét. Technikai szervezői munkájával, kimagasló szakmai adminisztratív tevékenységével ismerték el a több, mint 25 éves szövetségi munkáját is. A központi ünnepségen a Veszprém megyeiken kívül több más megye összesen 19 aktívája részesült még a kitüntetésekben. A Veszprém megyei delegáció a hivatalos rendezvény után a nemrégiben fejlesztésre került Vál-völgyi kisvonatozáson vett részt.

Címkék#Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!