Veszprém

2015.09.02. 16:39

Századik tanévét kezdi a Csermák Antal Zeneiskola

Veszprém - Jövőre lesz százéves a Csermák Antal Zeneiskola, mely csütörtök délután kezdi a századik tanévét. Nyáron megújult az iskola homlokzata, nyílászárókat cseréltek, az intézmény előtti teret parkká alakították.

Balla Emőke

Gaál Sándor zenepedagógus 1903-ban hozta létre a „zenedét”, a „városilag segélyezett zeneiskola” 1916. szeptember 1-én kezdte meg működését, a kezdeményezést Óvári Ferenc országgyűlési képviselő anyagilag és erkölcsileg is támogatta. A zeneiskolát 1948-ban államosították, Csermák Antal, a verbunkos zene kimagasló alakjának nevét 1955-ben vette fel. Az egykori Szeglethy utcai épületből a jelenlegibe 1982 decemberében költözött át az intézmény.

Három évvel ezelőtt a veszprémi zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményegysége lett, két éve járási zeneiskola. A Csermák zeneiskolában ma 60 pedagógustól 850-en tanulnak zenét, a klasszikus hangszerek mindegyikét oktatják. A legkedveltebbek a gitár, a zongora, a fuvola, a hegedű és az ütős hangszerek; előfordul, hogy a jelentkezőknek egy-két évet várniuk kell, hogy felvegyék őket. Ez a zeneiskola és a zenetanulás népszerűségének, a kiváló tanári karnak köszönhető, mondta Uher Bertalan intézményegység-vezető. Az intézményben tehetséggondozó tagozat működik, a legjobbakat plusz óraszámban tanítják. Az iskola rendszeresen szervez tanulmányi versenyeket, a meglévők mellett a századik tanévben magánének, valamint orgona versenyt is hirdet.

Az iskola diákja volt többek között Kováts Péter hegedűművész, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, M. Tóth Géza rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Hajnóczy Júlia és Nagy Gyula operaénekesek, Pacsay Attila zeneszerző, Andorka Róbert karmester, Pintér Tibor, Szeles József és Halas Adelaida színművészek.

Itt tanult Kövi Szabolcs előadóművész, a hazai transzcendentális zenei élet sokoldalú és elismert zeneszerzője. A zeneiskola meghatározó az életében, innen indult zenei pályája. Fuvolázni Szilvássy Lászlóné tanította, aki Járdányi Pál növendéke volt, de kiemeli korrepetítorát, Szirbek Józsefnét is. Káté István igazgató kiváló tanárokat hívott az iskolába, magas színvonalú volt az oktatás. Az intézménynek olyan hatalmas hangszerparkja volt, hogy azon a külföldi vendégek is csodálkoztak. Ő zeneiskolás növendékként egy mai áron másfél millió forintos fuvolán játszhatott, mesélte Kövi Szabolcs. A zenekari rutint is megszerezte, zenekarban zenélt. Sokat kapott az intézménytől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!