Veszprém

2016.08.24. 17:00

Romantikus és harci táncok az Óváros téren

Veszprém - Az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ idén is megszervezte a nemzetközi folklóresteket. A két programban hat együttes lépett színpadra.

Balla Emőke

Többéves hagyomány, hogy az augusztus 20-ai ünnep előtt határon túli magyarok és távoli népek mutatják be kultúrájukat, folklórkincsüket.

Idén mind a két programra megtelt az Óváros tér, sokan voltak kíváncsiak a különleges előadásokra. Az első este grúz, indonéz és horvát együttesnek tapsolhatott a közönség.

Az indonéz tánccsoport nemcsak műsorával, de ruházatával is elbűvölte a közönséget
Fotó: Penovác Károly

Az 1961-ben alapított Gurjaani ének- és táncegyüttes Grúzia egyik legismertebb és legkedveltebb csoportja, veszprémi fellépésükön nemcsak romantikus, páros táncokat, de harci táncokat is bemutattak. Az indonéz csoport elsősorban az észak-szumátrai etnikum táncait és tradícióit kutatja és tanulja, de foglalkoznak az indonéz szigetvilág hagyományainak megőrzésével is. A spliti Kud Jedinstvo Horvátország legrégebb óta működő együttese, ma több mint 400 tagot számlál. A tánccsoport műsorában tradicionális táncokat láthatott a közönség.

Argentína negyedik legnagyobb városából, Rosarióból érkezett az együttes, mely argentin
táncokat, tangót is bemutatott
Fotó: Nagy Lajos

Másnap felvidéki, moldáv és argentin együttesek léptek színpadra. Az Ilosvai Selymes Péter Táncegyüttes fő célja a felvidéki magyar tánckultúra hiteles képviselése otthon és külföldön egyaránt. A moldáv Opincuta Folk Group hiteles moldáv néptáncot korhű népviseletben adott elő. Az egyes népi ruhadarabok díszeikkel és színeikkel Moldávia különböző régióinak jellegzetességeit mutatták be. Az argentin együttes az ország negyedik legnagyobb városából, Rosarióból érkezett. A tánccsoport és a zenészek felelevenítették Argentína több régiójának zenéjét, táncait és népviseletét. Természetesen nem maradhatott el a tüzes, ritmusos tangó sem, melyet autentikusan adott elő a csapat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!