Veszprém

2015.02.02. 16:54

Pedagógus szakmai nap az érseki hittudományi főiskolán

Tehetséggondozás, tehetségfejlesztés címmel szervez pedagógus szakmai napot a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola február 7-én.

Balla Emőke

A tehetséget fel kell ismerni, gondozni kell. A tehetséges ember kibontakoztatásához ingergazdag, támogató környezetet kell teremteni.

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola 2013 szeptemberében indította először a négy fél éves, pedagógus szakvizsgával záruló tehetséggondozó-tehetségfejlesztő szakemberképzést. A továbbképzés célja, hogy az egyetemi vagy főiskolai diplomával rendelkező pedagógusokat felkészítse a tehetséggondozás és tehetségfejlesztés gyakorlati feladatainak megoldására úgy, hogy végzettségükkel képesek legyenek a tehetségek felismerésére, személyiségük fejlesztésére, motivációjuk erősítésére, önismeretük, tanítási kultúrájuk gazdagítására. A résztvevőknek a továbbképzés végén képesnek kell lenniük arra, hogy pedagógiai munkájukban alkalmazzák a tehetséges tanulók azonosításának és fejlesztésének módszereit, tudják értékelni a tehetséges gyerekek haladását, fejlődését, képesek legyenek saját szakterületükön a tehetséggondozás megtervezésére. A képzésen részt vevő pedagógusok idén államvizsgáznak először.

A szakemberképzéshez is kapcsolódik az a pedagógus szakmai nap, melyet február 7-én, szombaton rendeznek a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán. Gyarmathy Éva, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének tudományos főmunkatársa tart előadásokat, többek között a tehetség fogalmának többrétű megközelítéséről, a tehetségek felismeréséről, az előadó által kidolgozott és kipróbált kognitív profilteszt jelentőségéről. Szó lesz az új módszerek bevezetéséről és arról, mi a magyarázata annak, hogy a magyar gyerekek egy része nem szeret iskolába járni. A konferencián elhangzó előadásokat később a képzésen tananyagként használják, tájékoztatott Trosits András főiskolai docens, aki elmondta: a szakmai napra nagy az érdeklődés. A programon csak regisztrációval lehet részt venni, szerda délig lehet jelentkezni. Az érseki hittudományi főiskola a későbbiekben is szervez hasonló konferenciát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!