Veszprém

2013.03.07. 17:43

Létszámleépítés az átszervezés miatt

Veszprém város nem védi az önkormányzati dolgozókat, hanem szélnek ereszti őket, kedden harminc embert bocsájtottak el, mondta Katanics Sándor önkormányzati képviselő. Némedi Lajos alpolgármester reagált: az átszervezés miatti létszámleépítés hetvenkét embert érint, de csak tizenötnek az egzisztenciája sérül.

Balla Emőke

Katanics Sándor (Demokratikus Koalíció) sajtótájékoztatón elmondta: az önkormányzat intézményeit működtető Intézményi Szolgáltató Szervezet (ISZSZ) hetvenkét álláshelyet szüntet meg. Kedden megkezdődtek az elbocsájtások, információi szerint közel harminc embert bocsájtottak el első körben és ezeket továbbiak követik. A dolgozókat átvették eddigi munkáltatóiktól, az intézmények igazgatóitól, átkerültek az ISZSZ-hez, illetve a VKSz ZRt-hez. Vannak, akik azzal szembesülnek, hogy a felmondásukat kell átvenniük, köztük gyermekét egyedül nevelő hölgy, mozgáskorlátozott. 2011 szeptemberében az önkormányzat, mikor az átszervezést kezdte, azt ígérte, mindenkinek a sorsát rendezi, a megtakarítás nem a munkahelyek megszűnését jelenti. Most bebizonyosodott, a megtakarítás ezt jelenti, fogalmazott a képviselő. Ugyanazt a feladatot kevesebb embernek kell ellátni, ugyanazért a munkabérért több munkát végeztetnek a dolgozókkal. Véleménye szerint ez nem a megújulás, hanem sokaknak a reményvesztettség költségvetése. Meggyőződése, hogy ősszel a pedagógusokat érintő lépések következnek.

Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere elmondta: a közgyűlés tavaly döntött arról, hogy intézményeinek működtetését racionalizálási szándékkal átszervezi. Célja, hogy a városi költségvetésben megtakarítást érjen el, tudva, hogy ez létszámcsökkentéssel is jár. Az átszervezés a feladatok különböző szervezetekhez való átcsoportosítását jelenti: a VKSZ-hez kerültek a karbantartással, energiaellátással, portaszolgálattal kapcsolatos feladatok. A közgyűlés által létrehozott ISzSz látja el a takarítói, pénzügyi, költségvetési, gazdálkodási, szolgáltatói  feladatokat. A közgyűlés az ISzSz létszámát 134-ben határozta meg, de felelőtlenség volna azt állítani, hogy hetvenkét embert elküldtek volna. Az átszervezés miatti létszámleépítés hetvenkét embert érint, csak tizenöten vannak, akik olyan értesítést kaptak, hogy az önkormányzat a továbbiakban nem tudja őket foglalkoztatni. A felmentési idő alapján a dolgozók nagy része június, júliusban lesz munkanélküli, mindenki megkapja a végkielégítést. Ötvenhét ember úgy válik meg a munkájától, hogy az tényleges törést nem okoz: vagy korábban határozott időre szóló alkalmazásban voltak, vagy a közeljövőben elérik a nyugdíjkorhatárt vagy már nyugdíj korúak. Ez a létszámcsökkentés a város költségvetésének évente közel 150 millió forintos megtakarítást jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!