Veszprém

2016.07.27. 18:05

Külföldön is sikert aratott a Veszprém Város Vegyeskara

Veszprém -A közelmúltban Veszprém Város Vegyeskara (VVV) és a VVV Vokál külföldön népszerűsítette a magyar kóruszenét.

Balla Emőke

A kóruscsalád fiataljai, a VVV Vokál tagjai - néhány felnőtt énekes erősítésével - Bajorországban vendégszerepeltek. Ismét bemutatták a Gizella és István című zenés történelmi játékot, amelyet a veszprémi közönség az idei Gizella-napokon láthatott. Két előadás volt a királyi pár esküvőjének eredeti helyszínén, a bajor uralkodók scheyerni várában, a harmadik pedig a passaui niederburgi kolostor gimnáziumában, Gizella királyné sírhelyének közvetlen közelében, tájékoztatott Halmayné Badacsonyi Márta és Erdélyi Ágnes karnagy. A musical megálmodója Stefan Daubner gimnáziumi zenetanár, művész kollégái és tanítványai barátként látták vendégül a veszprémi kórusénekeseket, az előadások egyre érettebben, ifjúi lendülettel, örömmel kerültek a hálás közönség elé.

A Gizella és István című zenés történelmi játékot májusban Veszprémben mutatták be Fotó: Nagy Lajos

A szerzők fontosnak tartották, hogy a fiatalok a történelem szereplőit élő alakokként személyesíthessék meg; a zenei stílusok energikus keveredésével, hol drámai, hol humoros prózai és színpadi ötletekkel sikerült az első magyar szent család, Szent István király és Boldog Gizella királyné életpéldáját mai módon közvetíteni. Az előadások mellett alkalom nyílt kirándulásra, beszélgetésekre, lehetőség volt a scheyerni bencés apátságban egy vasárnap reggeli misén is énekelni. A veszprémiek a fellépésekkel a magyar-bajor barátságot erősítették.

A kórus fennállásának hatvanadik évfordulóján olaszországi fesztiválra utazott Erdélyi Ágnes karnagy vezetésével. A Festival Corale Verona-Garda Estate rendezvény tízéves történetében a veszprémi volt az első magyar kórus. Az énekkar az ott töltött napok mindegyikén adott koncertet, egy-egy gyönyörű helyszínen. Montichiari meghitt, nyugodt környezetben épült temploma, Poz-zo hangversenyterme, Monteforte szőlővidékének sziklakápolnája, Porto di Legnago temploma különleges atmoszférát teremtettek a kórusmuzsikához. Veszprém Város Vegyeskarának műsorát a hallgatók néhol szűnni nem akaró tapssal jutalmazták. A veszprémiek örömmel hallgatták a többi részt vevő énekkar bemutatkozását: dán, francia, spanyol, kanadai és amerikai- orosz együttesek hoztak sokszínű muzsikát a fesztiválra. Jutott idő pihenésre, kirándulásra is, Verona, Vicenza s a Garda-tavon közösen tett hajókirándulás, fürdőzés felejthetetlen élményekké válnak.

A kóruscsalád különböző generációi Veszprém zenei életének jó hírnevét öregbítették, az énekesek közösségét erősítették, és már lelkesen készülnek a hatvanadik évfordulóra, amit a szeptember 25-én tartanak Veszprémben.

Címkék#Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!