Veszprém

2017.06.22. 15:44

Közösség szolgálatában a Berkenye tanösvényen

Minden megyeszékhelyen működnek már az Új Nemzedék Közösségi Terek, így a veszprémi szervezet is csatlakozott helyben a Keresd és Szeresd országos önkéntes akcióprogramhoz. Veszprémben egyedi módon, hiszen itt található az ország egyetlen lakótelepi tanösvénye, amelyre az elmúlt hétvégén különösen nagy figyelem irányult.

Jákói Bernadett

A lakótelepi tanösvény bejáráson résztvevők a gyógynövénypark gondozásával  ismerkedtek Fotó: Jákói Bernadett

Mezei Orsolya a veszprémi közösségi tér vezető kezdeményezésére érkezett az a csaknem 20 önkéntes résztvevő, aki azon kívül, hogy sétáltak a tanösvényen, érdeklődés irányult annak gondozásra és ápolására is. A séta során a tanösvény házigazdái, szakmai vezetők irányították a figyelmet a növényekre, a kihelyezett táblákra, egyes útszakaszt megtisztítottak a szeméttől, de dokumentálták azokat a sérüléseket is, amelyeket egy legközelebbi,  őszi akció keretében majd orvosolni, javítani tudnak. A projektben szeretnék a lakosokat rávilágítani a „közös gazda" elvére és arra, hogy milyen hasznuk származik abból, ha lakókörnyezetükre és erre a „lakótelepi" tanösvényre nagyobb odafigyelést fordítanak, így a program a helyi és közösségi megoldásokat célozza leginkább. Célul tűzték, hogy a résztvevők a kritikai gondolkodással eljussanak a felelősségvállalásig a kezdeményezés és a cselekvés irányába. Ennek eszköze lehet a közösségi élmény, a közösségi dokumentáció és a közös cselekvés. Az információs állomásokon közös játékokat is megvalósítottak, illetve a cédrus és levendula ültetvényt is rendbe tették. Egy másik időpontban a táblák lefestése lesz a feladat. Ehhez már számítanak a szélesebb közösség aktív részvételére: ebben az etapban a „mozgásba lendítés" lesz a fő elem, ez később közösségi cselekvés irányába mozdulhat. A program a jövőben a családok felé fókuszál, előreláthatólag ők lesznek a következő célcsoport. - Fontosnak érezzük, hogy a Közösségi terünkbe látogató fiatalok szülőkkel, nagyszülőkkel érkezzenek majd a jövőben a Berkenye tanösvényre szerveződő eseményekre.- mondta el a közösségvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!