Veszprém

2016.02.10. 20:58

Hamvazószerdával kezdődött a negyven napig tartó lelki megújulás

Veszprém - Vegyük komolyan a bűnbánatot és tartsuk be a tízparancsolatot, az ugyanis nemcsak üdvözülésünk, hanem földi életünk boldogságának záloga is.

Németh F. Bernadett

Erre figyelmeztette a Padányi katolikus iskola diákjait és a hívőket Márfi Gyula veszprémi érsek hamvazószerdán a Szent Mihály-bazilikában tartott szentmiséjén.

A szertartás a negyvennapos böjt első napján, hamvazószerdán a hamu megáldásával kezdődik, amellyel a liturgia végén a pap kereszttel megjelöli a hívők homlokát, emlékezetébe idézve: „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel”. Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a 12. századtól az egyházi szertartás része lett (hamvazkodás).

Szentbeszédében az érsek azt hangsúlyozta, hogy a böjt nem csupán az evésről szól, hanem arról, hogy ellenállunk a kísértéseknek, rossz szokásoknak, amelyek nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is rombolják. Így például a dohányzás, az alkohol ivása, de lehet az túlzott tévénézés vagy számítógép-használat is.A böjt bűnbánat is, amikor őszintén szembenézünk hiányosságainkkal és megpróbálunk változtatni azokon - magyarázta az érsek. Nem elég, ha a külsőnk szép, rendezett, belül, a szívünkben is rendnek, tisztaságnak kell lennie - sorolta. Arra figyelmeztetett, hogy vegyük komolyan a bűnbánatot és tartsuk be a tízparancsolatot, mert az nemcsak üdvözülésünk, hanem földi életünk boldogságának záloga is. Személyiségünk kiteljesedhet sok területen, akár a művészetekben, de önmagunkat csak a vallásban múlhatjuk felül - állapította meg Márfi Gyula érsek

A nagyböjtben az ima mellett fordítsunk gondot arra, hogy adjunk alamizsnát, de ha jótékonykodunk, segítünk valamilyen nemes célban, vagy valakin, aki rászorul, azt ne hangoztassuk nyilvánosan - intett Márfi Gyula. Megjegyezte: vallásunk megtartása csak az ima ereje által lehetséges.

A szentmise végén az érsek és Takáts István atya, a Padányi iskola lelkiigazgatója hamvazta a hívőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!