Veszprém

2015.05.26. 16:15

Kötelesség a múlt, s felelősség a jövő felé

Veszprém – Azon ismeretlen hősök előtt tisztelgünk ezen a napon, akik történelmünk során életüket adták a hazáért, a szabadságért, a nemzeti függetlenségért.

Szabó Péter Dániel

Labudek Péter alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnok-helyettese mondta el mindezt a Hősök napja alkalmából szervezett városi megemlékezésen a Komakút téri II. világháborús emlékműnél.

Labudek Péter alezredes a nők hősies helytállásáról is beszélt
Fotó: Szabó Péter Dániel

– Sokan közülük névtelenül fekszenek valahol a távolban, jeltelen tömegsírokban, netán még sírjuk sincs, ahova letehetnék az emlékezés virágait. Ittlétünk a II. világháború veszprémi áldozatainak emlékművénél üzenet: nem felejtettük el kötelességünket a múlt, s felelősségünket a jövő felé – szögezte le az alezredes, majd hozzátette, a háborús időkben az anyák, a feleségek vették át otthon a csatatéren harcoló férfiak munkáját. – Vetettek és arattak, odaálltak a munkagépek mellé, s egyedül nevelték a távolban háborúzó katonák gyermekeit. Hősiességük legalább akkora, mint a férfiaké – hangsúlyozta Labudek Péter.

A folytatásban a Simonyi Zsigmond Általános Iskola tanuló adtak az alkalomhoz illő színvonalas műsort. Keller Márton és Burján András tanulók verseket szavaltak, az intézmény ötödik osztályos nebulói pedig katonadalokat énekeltek. A megemlékezés koszorúzással, illetve a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola rézfúvós zenekarának előadásával zárult a Komakút téren. 


A Hősök napján készült további fotókért kattintson galériánkra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!