Veszprém

2015.05.21. 19:22

Erő, lélek, közösség - Köszöntötték a hetvenöt éves a Dózsa iskolát

Veszprém - Az idén hetvenöt éves Dózsa György Általános Iskola csütörtökön délután a Hangvillában tartotta ünnepi gálaműsorát.

Heffler Péter

A nagyszabású ünnepségen a diákok rövid színdarabját követően Lengyel Károly igazgató és Porga Gyula polgármester köszöntötte a nézőket.

- Egy ezer éves város történetében is ritka az a pillanat, hogy egy közel százéves intézményt köszöntsünk - kezdte Porga Gyula polgármester. - 1939-40-ben volt az első tanév a Dózsa iskolában, és az elődeinknek volt annyi ereje és hite, azokban az időkben, hogy egy iskolát létesítsenek. Nem tudom, hogy az alapítók gondolták e, hogy hetvenöt évvel később ilyen szép körülmények között emlékezünk a tettükről. Mára elmondhatjuk, hogy többezer diák koptatta ezen iskola padjait, a Dózsa pedig egy olyan origó lett Veszprémben, amire büszkék lehetünk mindannyian - tette hozzá Porga Gyula.

- Ha az iskola falai mesélni tudnának hetvenöt év történéseiről, akkor nagyon sok izgalmas dolgot hallhatnánk - mondta Lengyel Károly igazgató. - Megtudhatnánk, hogy az iskola alapítása a város és a katolikus egyház nagyszerű összefogásának köszönhető. A második világháborús bombatámadás után szorgos kezek építették újjá és bővítették ki az épületet. Mesélhetnének róla, hogy a hatvanas években impozáns főépületet és huncut módon egyedülálló méretű tornatermet kapott az iskola, majd a hetvenes évek végén nyerte el mai formáját az intézmény. A falak azonban szerintem sokkal inkább a köztük folyó életről, gyerekekről, tanárokról, tanítókról mesélnek. Elgondolkodom, hogy mi adja az erőt a falaknak, mitől van lelke az összerakott köveknek. Semmitől, ereje és lelke a benne munkálkodó pedagógusoknak és gyerekeknek van. A mai este is szép példája a dózsás összefogásnak, amiből látszik, hogy van erő és lélek a dózsás közösségben hetvenöt éve rendületlen - tette hozzá az igazgató.

Az este folyamán a dózsások pedig valóban kitettek magukért, ugyanis számos zenés, táncos produkciót láthatott a diákoktól a publikum. Továbbá Pro Meritis díjjal jutalmazták Kovács Balázs Tündét, illetve dicsérő oklevelet kapott Bencsik Józsefné, Kárpátiné Németh Gyöngyi és Szabóné Fuit Zsuzsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!