Veszprém

2016.05.26. 19:50

Dönthetsz másképp! - Tanulással, akarattal minden elérhető

Veszprém - Együttműködési megállapodást kötött a roma származású fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedését segítő programokról a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Veszprém Megyei Roma Kisebbségi Önkormányzat (VMRKÖ) csütörtökön az intézetnél.

Kovács Erika

- Van lehetőség arra, hogy kitörjön az ember a nehéz helyzetből, ha van hozzá kellő akarata, elszántsága - hangsúlyozta Németh Éva ezredes, a megyei büntetés-végrehajtás parancsnoka az együttműködési dokumentum aláírása előtt. Mint mondta, intézetük elkötelezett azért, hogy a roma származásúak is sikeresen illeszkedjenek vissza szabadulásuk után a társadalomba, találjanak megfelelő munkát. Ezért már tavaly szerveztek a mostanihoz hasonló programot, ahol a roma származású, saját területükön kiemelkedő, tehetséges emberek beszélnek önmagukról. Ennek keretében avatta be sorsába a hallgatóságot Horváth Gizella büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelő, aki kiemelte, függetlenül a bőrszíntől lehet az ember sikeres, és az életben az emberi értékek a meghatározóak. Felidézte a cigányság történetét, hagyományait, értékeit, mint mondta, ennek megőrzése meghatározó része a kultúrának.

A tanulás, a kitartás jelentőségéről beszélt az Aranypánt-díjas Jónás Tímea (a díjat a Roma Sajtóközpont alapította azoknak, akik példát mutatnak - a szerk.), aki a Nyírő Gyula Kórház vezető ápolója, Orsós Zsuzsanna rákkutató, Papp Róbert riporter. Színes előadással rukkoltak ki a roma fogvatartottak, Rupa Éva, a VMRKÖ elnöke, Orsós Ervin énekes, a Snétberger Központ, bemutatkozott a roma fiatalokat segítő Bagázs Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!