Veszprém

2016.06.26. 15:14

A holocaust veszprémi áldozataira emlékeztek

Veszprém - Már két éve hogy a mai Brusznyai utcai zöldparkban álló Emlékkapunál rendezi hagyományos megemlékezését a Veszprémi Zsidó Hitközség és a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az 1944-ben Veszprémből és környékéről elhurcolt zsidó polgárok emlékére.

Jákói Bernadett

A 2014-ben felavatott Holocaust Emlékmű – ami az egykori Zsidó iskola 1970-ben megmentett kapuja- mementóként őrzi a városban és a környéken élt zsidó származású polgárok deportálásának tragikus évfordulóját. A 72 évvel ezelőtt történt szomorú eseményeket idéző irodalmi és zenei emlékműsorban a Hit Gyülekezete fiataljai,  valamint Horváth Imre versmondó működtek közre.

Máthé Éva a Veszprémi Zsidó Hitközség vezetőségének tagja, a helyi közösség történetének kutatója  köszöntötte a megjelenteket, politikai és civil szervezetek képviselőit, az emlékezőket. Rövid történeti visszatekintésben ismertette a veszprémi közösség több évszázados helyi történelmi szerepét.  Az 1799 –től egészen 1944-ig ezen a területen működő izraelita udvar és a hozzá tartozó szellemi és kulturális létesítményei, a hitélet fontos szerepet töltöttek be a város történelmi korszakaiban. - Mi nem csupán magyarként, hanem emberként is testvérei vagyunk egymásnak, s nem csupán testvérei, de hordozói a világosságnak, amely minden emberi szempárban ott ragyog vallási, etnikai hovatartozástól függetlenül. Veszprém városában elevenen él az elhurcolt zsidó honfitársaink emléke, de közös felelősségünk, hogy a megemlékezés lángjának világossága töltse be a szívünket. –hangzott el Porga Gyula polgármester ünnepi beszédében.

Az Emlékkapunál Porga Gyula polgármester mondott ünnepi beszédet (fotó: Jákói Bernadett)

A megemlékezés a Hoffer Ármin sétányon álló mai Irodaház, - korábban zsinagóga- táblájánál folytatódott, ahol Hoffer Ármin veszprémi főrabbi, iskolaigazgató, hittudós és unokája Schweitzer József későbbi országos főrabbi életútjait idézték fel. Isó Zoltán evangélikus lelkész is megosztotta ezen emlékhelyen gondolatait. A Komakút téri egykori laktanya épületből kialakított gettó helyét jelölő táblánál Niederhoffer Zoltán református lelkész mondott beszédet. A  megemlékező program utolsó állomásaként a Mártírok úti zsidó temetőben dr. Verő Tamás főrabbi vezetésével gyászistentisztelettel emlékeztek az elhunytakra. Közreműködött Biczó Tamás főkántor. Nagy Károly apát beszédét Felkler Zsolt káplán olvasta fel.  Ismeretes, hogy a zsidó vallásban a nevek megőrzése nagyon fontos az elhunytak szempontjából is, hiszen szellemiségükkel és a lelkükkel továbbra is a hitközség örökös tagjai maradnak. S nemcsak a nevükkel, de múltbéli élettörténetükkel is gazdagíthatják a múltból hagyott szellemi örökségüket Veszprém jövő nemzedékének.

A négy jeles helyszínen a megemlékezők elhelyezték koszorúikat, valamint zsidó vallás szerint köveiket tiszteletük jeléül.

Címkék#Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!