Veszprém

2015.07.02. 15:09

25 éve írta a Napló - Megnyílt a tévétalálkozó

Veszprém - Kónya András jelmezei és Nagy Sándor díszlettervei fogadták tegnap a megyei művelődési központba lépőket, akik a XX. veszprémi tévétalálkozó ünnepélyes megnyitójára érkeztek, fúvószenekari ritmusoktól kísérten.

Balassa Gergő

Ismerős és ismeretlen arcok, elegáns hölgyek, urak, no meg néhány lezseren öltözött ifjú töltötte meg a nézőteret. A Széles a Balaton vize szignál a népszerű bemondónő, Kertész Zsuzsa által is külön kihangsúlyozott meglepetéssel immár huszadszor hangzott fel ilyen alkalomra. Hagyomány ez, mint ahogyan az is, hogy Maróti Rezső tanácselnöké az első, megnyitó szó joga. „Ez a húsz esztendő, azt hiszem, önmagáért beszél. Igazolta és igazolja azokat, akik kitalálták és működtetik” – mondta beszéde elején Maróti úr. Mondatai mögé a jelenlévők belegondolhatták a tényt: a fő kitaláló, Szinetár Miklós nem volt jelen!

A közönség megtöltötte a nézőteret a tévétalálkozó megnyitóján

Hogy a változás korának szele erősen fújdogál a Szabadság téri volt tőzsdepalota folyosóin is, az előbb említett tényen túl ki is mondatott Szabó Gertrúd, a fesztivál mindenkori nagyasszonya másodikként megtartott nyitóbeszédében. A meghívón még az állt, hogy ezt a köszöntőt a tévé elnöke tartja majd. Ám mivel ilyenje most éppen nincsen a Magyar Televíziónak, a fesztivált lassan egyedül működtető főtitkárnő köszönte meg a múltat és a jelent a városnak, a polgármesternek és az anyagi terheket reklámköltségként magára vállaló banknak. Ígérete szerint a tévések a maguk részéről mindent megtesznek a fesztivál sikeréért, amihez mi annyiban tudunk hozzájárulni, hogy – legalábbis lapunk reményei és tervei szerint – ott leszünk „minden kilométerkőnél”.

Az est díszbemutatóján Sütő András és Cselényi László Mert ahová te mégy, oda megyek című alkotását vetítették. Az Amerikából hazatért erdélyi író, a találkozó vendégeként, még a vetítés előtt színpadra lépett. Meleg szavakkal köszöntötte a veszprémi közönséget, és az anyanyelv szerepéről mondta el a filmhez kapcsolódó, megrázóan szép gondolatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!