Veszprém

2016.03.11. 17:52

Kilencvenöt éves a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Veszprém - Remek közösség, érdekes programok, meg persze, jó adag felelősség, segítés másokon, híd a gyereklét és a felnőtté válás között.

Kutasi Zsófia

Az ifjúsági vöröskereszt megyénkben több száz tagot számlál, a fiatalok közül sokan gondolják úgy, hogy érdemes csatlakozni. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kilencvenöt éves fennállása alkalmából fiatalokat kérdeztünk arról, miért jó a közösség részesének lenni.

Az ifjúsági vöröskereszt megyénkben több száz tagot számlál, a fiatalok közül sokan gondolják úgy, hogy érdemes csatlakozni

A huszonegy éves veszprémi Balogh Eszter 2009-ben csatlakozott a szervezethet. Elsősorban az elsősegélynyújtás érdekelte, azonban az elmúlt évek során még számos más területen kipróbálhatta magát. A katasztrófavédelemmel közös programokon vehetett részt és többekkel balesetszimulációkat tartott, de ült már tankban és repült helikopterrel is. Eszter az elsősegélynyújtást tartja az egyik legfontosabb gyakorlatnak, hiszen, mint mondta, a legnagyobb jelentősége ennek van. Eszter minden fiatalt biztat: ha teheti, vegyen részt az ifjúsági vöröskereszt csapatában, mert olyan értékes tapasztalatokra tehet szert, melyekre máshol nem.

Sok barát, rengeteg új ismeret – többek között ezek a hozományai Marcsik Enikő számára a tagságnak. A húszéves Enikő 2005-ben csatlakozott az ifjúsági vöröskereszthez. Még általános iskolában részt vett egy szakkörön, ahol tanult az elsősegélynyújtásról. Akkor ez nagy hatást gyakorolt rá, ezért is gondolta azt, hogy komolyabban is foglalkozik karitatív tevékenységgel. Fontosnak tartja, hogy segítsen másokon, az édesanyja az egészségügyben dolgozik, ami szintén motiválta. A szervezetnél azóta sok barátja lett, a családias légkört nagyon szereti. A fiatalok pedig segítenek egymásnak is, ha szükség van rá.

Enikő Németbányán lakik, Veszprém megyében és főleg a Somló térségében vesz részt programokban, többek között balesetszimulációs, elsősegély-nyújtási gyakorlatokban, képzéseken.

Az elsősegélynyújtást kiemelten fontosnak tartja, úgy véli, ha bármi gond, baleset adódik, fontos, hogy oda tudjunk lépni segíteni a bajbajutotton. A balatoni elsősegélynyújtó szolgálat és a gyerekeknek szervezett Mikulás-ünnepség a kedvenc programjai közé tartoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!