Veszprém

2016.03.09. 19:01

Frankofon hónap - Belga és görög nagykövet látogatott Veszprémbe

Veszprém - A Frankofon hónap alkalmából első alkalommal látogatott Veszprémbe Marie-France André, Belgium magyarországi nagykövete és Dimitris Yannakakis, Görögország magyarországi nagykövete.

Balla Emőke

A nagykövetek tagjai a frankofon nagykövetek baráti társaságának, márciusban, a Frankofón hónap alkalmával ellátogatnak az ország olyan városaiba, ahol élénk frankofón kapcsolatokat ápolnak.

A nagykövetek találkoztak Porga Gyula polgármesterrel, aki bemutatta Veszprém gazdag kulturális és történelmi örökségét, turizmusát, a nemzetközi hírű fesztiválokat. A beszélgetésen szó volt Veszprém gazdasági helyzetéről, az itt működő vállalkozások összetételéről és fő profiljáról, valamint az oktatás helyzetéről. Veszprém 1990 óta ápol testvérvárosi kapcsolatot Ottignies-Louvain-la-Neuve belgiumi településsel. A polgármester beszélt a kapcsolat kialakulásáról és a két város együttműködéséről.

A nagykövetek részt vettek a Vetési Albert Gimnázium frankofón délután programjain. Szántai Erzsébet igazgató elmondta, intézményük – ahol francia–magyar két tanítási nyelvű képzést is kínálnak a diákoknak – minden évben megünnepli a frankofón hónapot, hetet. A gimnáziumnak több francia nyelvű partnere van, rendszeresek a diákcserék. Ezen a héten a normandiai Coutances városának egyházi intézményeinek diákjai vesznek részt csereprogramon. A kirándulások, városlátogatások mellett szerdán iskolai napot tartottak, órákat látogattak, a frankofón délután rendezvényein is közreműködtek. A program elején Marie-France André belga nagykövet a belga szövetség felépítéséről, működéséről tartott rövid előadást, Dimitris Yannakakis görög nagykövet pedig a veszprémi görög apácák alapította kolostorról.

A dalversenyen a franciául tanuló osztályok által írt dalokat adták elő, majd divatbemutató, improvizációs műhely várta a diákokat, egy svájci szakember gasztronómiai kalandozásra hívta a fiatalokat. Bemutatkozott a francia színjátszókör, a kvízvetélkedőn tudásukat mérték össze a résztvevők, akik francia kávéházba is beülhettek, francia társasjátékokat játszhattak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!