Veszprém

2015.12.09. 22:37

Fotós kollégáink alkotásaiból nyílt kiállítás az arénában

Veszprém - A legnehezebb helyzetekben is helytállnak és objektíven tudósítanak, hangzott el a Napló két fotóriporterének képeiből nyílt kiállítás megnyitóján.

Marton Attila

Lapunk két fotósa, Penovác Károly és Szabó Péter Dániel fotóiból nyílt kiállítás a Veszprém Aréna előcsarnokában. A tárlaton mintegy negyven, az elmúlt néhány évben készült fotó látható, több témában. Kitüntetett szerep jut a sportfotóknak: a veszprémi kézilabdacsapat több mérkőzésének emlékezetes pillanata is látható. A válogatásban művészek portréi, koncertfotók, honvédségi tudósítások ugyanúgy helyet kapnak, mint a gyönyörű Bakonyt megmutató tési tájkép, vagy a 2013 márciusi hóvihar nagyesztergári felvétele.

Mátyus Károly, a Bakony Fotóklub elnöke nyitotta meg a tárlatot, mellette Penovác Károly fotós
Fotó: Balogh Ákos

Mátyus Károly, a Bakony Fotóklub elnöke megnyitójában a sajtófotó történetéről és a fotóriporterek szerepéről is beszélt. A sajtófotósok gyakran nehéz, időnként veszélyes helyzetekben is jelen vannak, a nap huszonnégy órájában rendelkezésre állnak, és objektíven tudósítanak, ezt várja tőlük a szakma és az olvasók is, hangsúlyozta. A sajtófotókból készült kiállítások jelentősége, hogy a munka során készült rengeteg fotó közül csak néhányat láthatnak viszont az olvasók, a tárlat többet megmutat a háttérből - fűzte hozzá. Felidézte, az első sajtófotó a 19. század közepén, az első színes kép 1907-ben készült Franciaországban.

A Napló hetvenéves fennállását ünneplő vándorkiállítást először márciusban a Hangvillában láthatta a közönség, majd a megye több településén, így Ajkán, Devecserben, Pápán, Várpalotán, Sümegen és Badacsonytomajon is megrendezték, minden alkalommal kicsit megújítva, a helyi sajátosságokat bemutató fotókat válogatva. A tárlat december végéig látható a Veszprém Aréna előcsarnokában. Penovác Károlyt 2000-től előbb külső, majd belső munkatársként alkalmazta a lap, Szabó Péter Dániel kilenc éve dolgozik a Naplónál, fotóival öt éve találkozhatnak az olvasók a lapban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!