Veszprém

2015.09.10. 17:49

Amerikai katonai konvoj

Veszprém - Németországból Szlovákián át haladt csütörtökön Magyarországra, a honvédség Veszprém közelében lévő központi gyakorlóterére egy húsz katonai gépkocsiból és harckocsiból álló amerikai konvoj. A katonák a Brave Warrior 2015 nemzetközi gyakorlatra jöttek.

Napló-információ

Ahogy arról a Napló hasábjain már korábban beszámoltunk, szeptember 14-e és október 21-e között rendezik a megyeszékhely közelében a Brave Warrior, azaz Bátor Harcos 2015 névre keresztelt nemzetközi katonai gyakorlatot, amelyen a magyarok és az Európában állomásozó amerikaiak mellett szlovák, szlovén, román, ukrán és horvát katonák is részt vesznek. Összesen mintegy kétezren gyakorlatoznak majd a Magyar Honvédség központi gyakorlóterén Veszprém és Várpalota térségében.

Erre a kiképzési rendezvényre indult meg csütörtökön az amerikai konvoj, akik információink szerint Rajkánál léptek be hazánkba, s haladtak közúton a tervek szerint egészen a megyeszékhely határáig.

A szeptember 14-én kezdődő hadgyakorlat alatt előfordulhatnak katonai járművek a közutakon
Fotó: Balogh Ákos

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a mintegy 550 tagú amerikai kontingens más nemzetekkel közösen demonstrálja a NATO kollektív védelmi képességét, a szövetség erejét, bemutatja a NATO-tagállamok és -partnerországok törekvéseit az európai térség stabilitásának erősítésére.

Az MTI információi szerint a kis létszámú konvoj, miután kipróbálta az útvonalat, visszatér a németországi Vilseckben lévő amerikai támaszpontra, ahonnan a fő konvoj vasárnap és hétfőn indul Csehországon és Szlovákián át hazánkba. Mintegy félezer amerikai katona és 150 katonai gépjármű, illetve harckocsi vonul majd a magyarországi gyakorlatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!