Veszprém

2015.03.20. 15:45

Összefirkált térkép - Kutasi Kovács Lajos életútja a Laczkó Dezső Múzeumban

Kutasi Kovács Lajos veszprémiségét soha nem felejtette el, munkássága és életműve kiemelkedő jelentőségű.

Kutasi Zsófia

Ezekkel a gondolatokkal nyitották meg a kiállítást, melyet a Pannon Egyetem „Magyar napok 2015” című rendezvénysorozatához kapcsolódva rendeztek meg a Laczkó Dezső Múzeumban az „Összefirkált térkép” Kutasi Kovács Lajos életútja: Veszprém, Amerika, indiánok címmel.

Brányi Mária alpolgármester a megnyitón elmondta, a rendezvénysorozat ötödik állomásai a kiállítás, melynek szervezője a Pannon Egyetem és melynek megvalósításában az önkormányzat is jelentős szerepet vállalt. Kutasi Kovács Lajos az élet számos területén munkálkodott és szerzett hírnevet a magyarságnak. A színes életutat mutatja be a kiállítás, amely képzőművészeti, irodalmi és néprajzi szempontból jelentős.Géczi János, egyetemi docens, tanszékvezető úgy fogalmazott, megtiszteltetés a Pannon Egyetem számára, hogy a múzeumban, Veszprém egyik jelentős szellemi központjában is jelen lehet. A kezdeményezéshez kapcsolódva a következő tíz napban összesen nyolcvanegy városi programon vehetnek részt az érdeklődők. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója kiemelte, nehéz elfogulatlan tárgyilagossággal beszélni Kutasi Kovács Lajosról, aki emberileg és sok értékkel ajándékozta meg azokat akik ismerték. Veszprém mindig fontos volt számára, azonban a történelem nehéz sorsra ítélte a nemzedéket, melynek tagja volt. 1945-ben el kellett távoznia Magyarországról, de vitte magával a szülőföld értékeit. Optimizmusát és pozitív életszemléletét soha nem vesztette el.

A megnyitón S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.  Kutasi Kovács Lajos kiemelkedő érdeklődéssel tanulmányozta az amerikai kontinens és az őslakosság történetét és néprajzát. Író, újságíró, utazó a nyugati magyar emigráns irodalom egyik jelentős alakja.Veszprémben született 1920-ban.

Néprajzi gyűjteménye az érdi Magyar Földrajzi Múzeumot gazdagítja, kéziratai és egyéb irodalmi dokumentumai pedig a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumba kerültek.

A kiállítás részletesen végigköveti és bemutatja Kutasi Kovács Lajos életútját – veszprémi, németországi, Dél-Amerikai, londoni éveit és munkásságát. A tárlatban többek között megjelenik enteriőr formájában londoni dolgozószobája és látható lesz indián tárgygyűjteményének jelentős része is.

Kutasi Kovács Lajos emlékezete címmel a kiállítás megnyitója után előadást tartott az alkotó fia Kovács Szabolcs Gábor, kutató szakorvos, egykori vője Vásáry Tamás, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, egykori barátja Pátkai Róbert, nyugalmazott evangélikus püspök. V. dr. Fodor Zsuzsa, nyugalmazott múzeumigazgató Kutasi Kovács Lajos műveiből olvasott fel részleteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!