Veszprém

2015.01.28. 19:55

Az Aranyos-völgy értékei

Veszprém - A Városi Művelődési Központ által szervezett helytörténeti előadás-sorozat keretében Jákói Bernadett helytörténeti kutató, túravezető tartott előadást az Aranyos-völgy történetéről.

Szám Dorottya

Jákói Bernadett természetjáró tapasztalatait felhasználva mutatta be mindazon értékeket, amelyek az Aranyos-völgyben fellelhetőek és hozzátartoznak a városmiliőhöz, Veszprém természeti és helytörténeti értéktárához. A városkalauz során megismerhettük az Aranyos-völgyet, amelyről Dunst Ferenc polgármester 1864-ben így írt: Az Aranyos-völgy közel a városhoz, a vár alatti Buhim-völgy folytatása a Séd völgyében, a vártól északi irányban húzódó fás-bokros terület, mely az Aranyos-forrásról kapta a nevét. Egy kicsi, de gyönyörű völgy, tiszta, jó és bővizű forrásokkal, amelyekben apró, aranyként ragyogó halak vannak. A forrás kis medencéjének víztükre a napsütésben aranysárga színt játszik. Ezen vizek télen melegek és nem fagynak be áll az egykori polgármester irataiban.

Jákói Bernadett szerint a város legelkötelezettebb turistái a harmincas években tevékenykedtek
Fotó: Szám Dorottya

Jákói Bernadettől megtudtuk, hogy az egykori turista-tevékenység aranykora szorosan összefügg a völgy történetével. A város történetének legelkötelezettebb turistái a harmincas években tevékenykedtek, ők látták el akkoriban a mai idegenvezetők szerepét, a lakókörnyezet értékeinek megismerését és megismertetését.

A helytörténeti előadás-sorozatra minden második kedden este hat órától várják az érdeklődőket. A következő előadó Nagyné Kozma Ildikó, a Bakony- Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont szakmai vezetője lesz, aki a Rab Mária Erdőbirtokosság szerepéről beszél majd.

A tízrészes előadás-sorozatot a Szociális városrehabilitáció Veszprémben elnevezésű, uniós pályázat keretében szervezték abból a célból, hogy megismertesse a Jutasi úti lakótelep táji jellemzőit, történetét és közösségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!