Veszprém

2014.01.24. 17:50

Diákok a börtönben

Veszprém - Fiatalkorban legyünk tisztában jogainkkal, ismerjük a jogkövető magatartás feltételeit, és ne szoruljon össze a gyomrunk, ha egy bírósági épületbe lépünk!

Kovács Erika

Ezt a célt szolgálta az az együttműködési megállapodás, melyet dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke, és Szauer István tankerületi igazgató, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) Veszprémi tankerületi igazgatója írt alá a törvényszéken pénteken, helybeli és járásbírósági elöljárók társaságában.

Az aláírók, valamint dr. Varga Erika járásbírósági büntető ügyszakos bíró a sajtónak elmondta: a határozatlan időre kötött megállapodás célja, hogy a tankerület illetékességi területén a KLIK által fenntartott intézményekben tanuló diákok életkori sajátosságaiknak megfelelően betekintést nyerhessenek az igazságszolgáltatásba, megismerhessék a magyar jogrendszert, tájékozott, jogtudatos állampolgárokká váljanak.

Szauer István tankerületi igazgató és dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit törvényszéki elnök (Fotó: Kovács Erika)

A programban részt vevő bírák, titkárok és fogalmazók előadásokat tartanak nekik. A diákok emellett lehetőséget kapnak a törvényszék bejárására, megnézhetik a tárgyalótermeket, megismerhetik a bíróság szervezetét, a bírósági eljárásokat. A tizennégy éven felüli diákok bírósági tárgyaláson, vagy úgynevezett perszimuláción vehetnek részt, majd a látottakat a tárgyalást vezető bíróval vagy bírósági titkárral megbeszélhetik. Megnézhetik a büntetés-végrehajtási intézetet, a várbörtönt. Eddig összesen 1500 veszprémi középiskolás vett részt a programban, tervezik a fiatalabbak bevonását is.

A nyitott bíróságok programot az Országos Bírói Hivatal hirdette meg 2012-ben, megvalósításában Veszprém megye az élenjárók között található, tudtuk meg.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!