Veszprém

2013.02.11. 17:36

Megáldották a kórház kápolnáját

A betegek világnapján megáldották a megyei kórházban lévő kápolnát.

Balla Emőke

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, húsz-huszonöt személyes kápolnát alakítottak ki a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház földszintjén, a betegek a karácsonyi ünnepek idején már látogathatták azt.

A betegek világnapján dr. Márfi Gyula érsek szentmisét mutatott be a kórházban, kiszolgáltatta a betegek szentségét. Mise után a lelkészek a betegekkel és orvosokkal együtt a Szűz Mária, a betegek gyógyítója kápolnába vonultak, ahol az érsek betegekért, orvosokért imádkozott: "Jézus Krisztus életünk alapja és támasza, remény számunkra. Ragyogjon rá arcod minden szenvedőre, betegre, haldoklóra, küldj szamaritánusokat, akik segítik a betegeket" - fohászkodott. Steinbach József református püspök a 26. zsoltárt idézte - Sóvárog, sőt eleped a lelkem házad iránt" -,és imádkozott, hogy az Úrnak szentelt legyen ez a hajlék. Isó Zoltán evangélikus lelkész a szentmisén szolgált imádsággal. Nagy Károly kanonok úgy fohászkodott: legyen ez a kápolna a kórház szíve, nyújtson enyhülést a betegeknek, vigasztalást a haldoklóknak.

(Fotó: Orosz Péter)

A katolikus fenntartású, ökumenikus használatú kápolnában vasárnaponként rendszeresen tartanak majd miséket, a betegek betérhetnek imádkozni, elcsendesedni, hitükben erősödni, erőt meríteni a gyógyuláshoz.

A szertartás végén dr. Márfi Gyula érsek megemlítette a pápa lemondásának bejelentését. Nincs ebben semmi rendkívüli, volt már ilyen a történelemben, mondta. A pápa nagyon sokat dolgozott, ebben a felgyorsult világban minden eddiginél több és nehezebb kérdésre kellett választ adnia. Felmérte testi és szellemi erejét és úgy érezte, az már nem elég. Imádkoznak a Szentatyáért, valamint azért, hogy a Szentlélek világosítsa meg az új pápát választó püspökök testületét, közölte.

 

II. János Pál pápa 1992-ben elrendelte, hogy február 11-e legyen a betegek világnapja. Az ellene elkövetett merénylet után egyre inkább megtapasztalta a betegség keresztjét, különös együttérzéssel fordult a betegekhez. A keresztény tanítás a betegséget nem csak a test szenvedésének, az egészséget pedig nem csak a betegség hiányának tekinti. A betegek világnapjának - melynek központi megemlékezéseit minden esztendőben más-más kontinensen rendezik - idén sajátos jelentése van. Az idei helyszín a franciaországi Lourdes, ahol 1858. február 11-én Szűz Mária megjelent Soubirous Bernadettnek, és ahová attól kezdve zarándokok sokasága látogat el a mai napig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!