Várpalota

2015.05.15. 17:32

Karácsony Gergely: Védőhálót jelentene az alapjövedelem

A garantált alapjövedelem bevezetésének lehetőségeiről, s hátteréről beszélt egy várpalotai fórumon pénteken Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke.

Szabó Péter Dániel

A művelődési központban tartott politikai rendezvényen Zugló polgármestere elmondta, a kezdeményezés szerint a felnőtteknek havi 50 ezer, a gyermekeknek havi 25 ezer, míg a várandós kismamáknak havi 75 ezer forintos alapjövedelmet garantálnának, a minimálbért pedig nettó százezer forintra növelnék.

Karácsony Gergely kérdésre válaszolva hozzátette, minden olyan magyar állampolgár megkapná ezt az összeget, aki nem dolgozik, idősebbek és fiatalok is, akik nem találnak munkát. Számukra ez az összeg egyfajta védőhálót jelentene, hogy ne essenek ki a társadalomból, vissza tudjanak találni a munkaerőpiacra. A motiváció miatt, hogy megérje dolgozni, szükséges azonban az alapjövedelem és a nettó minimálbér közötti különbség növelése, ezért a PM utóbbit 100 ezer forintra emelné – mondta el Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, minden olyan magyar állampolgár jogosult lenne az alapjövedelemre, aki nem dolgozik. Mellette Molnár Margit, a PM várpalotai elnöke (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A politikus szerint az alapjövedelem bevezetéséhez teljesen át kell alakítani a jelenlegi adó- és szociális rendszert. Az alapjövedelem ugyanis kiváltana minden alacsonyabb összegű szociális ellátást, a jelenlegi egykulcsos adórendszert pedig egy progresszív, legalább még egy sávot tartalmazó adórendszerrel kellene felváltani, mondta el a PM társelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!