Várpalota

2015.11.22. 19:06

David Popper nyomában – Ifjú csellisták a világ minden tájáról

Várpalota - Huszonnégy országból érkeztek ifjú zenészek a David Popper nemzetközi csellóversenyre, amelynek gálaműsorát a Thury-várban tartották.

Szabó Péter Dániel

Négy korcsoportban négy napon át versengtek s mutatták be tudásukat az Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész vezette nemzetközi zsűrinek az ifjú csellisták a hatodik alkalommal megrendezett versenyen, ahova minden eddiginél többen, huszonnégy országból összesen hetvenheten adták le nevezésüket.

– A David Popper csellóverseny egy helyi kezdeményezés, ami a várpalotaiak elhivatottságának köszönhetően nőtte ki magát mára nemzetközi jelentőségű zenei rendezvénnyé, s ad rangot a városnak a világ kulturális térképén – mondta el Talabér Márta, Várpalota polgármestere a Thury-várban vasárnap este rendezett gálahangversenyen.

A verseny célja lehetőséget adni a 10 és 23 év közötti csellistáknak, hogy nemzetközi mezőnyben mérettessenek meg, mondta el köszöntőjében Onczay Csaba. A zsűri elnöke kiemelte, az európai országok mellett érkeztek Várpalotára ifjú tehetségek többek között Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Kínából és Dél-Koreából is.

Friderike Herold, az I. korcsoport német győztese a gálahangversenyen a Thury-várban Fotó: Szabó Péter Dániel

Ezt követően kiosztották a csellóverseny díjait. Az első korcsoportban, a legfiatalabbak között a német Friderike Herold és a lengyel Katarzyna Kacprzak, a másodikban az olasz Giulia Attili és a dél-koreai Gaeun Kim bizonyult a legjobbnak. A harmadikban a brazil Lucas Martins De Barros és a dél-koreai Ji Yeon Kim, míg a legidősebbek között a magyar Hotzi Mátyás és Karasszon Eszter, valamint a dél-koreai Sung-Geun Park kapta az első díjat. A verseny nagydíját az osztrák Clemens Kropfitschnek ítélte a zsűri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!