Utazó

2015.06.21. 08:20

Zarándoklat a torinói lepelhez

A Római Katolikus Anyaszentegyház a Biblia szerint féltve őrzött, az emberiség történelmének, a keresztény világnak híressé vált ereklyéje a torinói lepel, amely négy méter hosszú lenvászonból készült.

Perger Katalin

A Biblia és a legenda alapján Názáreti Jézus halotti leple volt. Az evangéliumok szerint Krisztus testét gyolcsba csavarták, majd ebben temették el. Szenvedései, testén okozott sebek nyomai látszódnak a halotti leplen, amelynek eredetiségét tudósok is vizsgálták. Sok a kérdőjel erről, de a lepelre nem csak a hívők és keresztények kíváncsiak.

A lepel megtekintése olyan alkalom, amely összehozza az embereket, célja, hogy világos választ adjon a világunkban uralkodó erőszakra: egy jobbat csak szeretettel és nem gyűlölködéssel lehet felépíteni.

Révfülöpről Németh Csaba, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnöke és Csizmazia Sándor atya szervezett zarándokutat a torinoi lepelhez: 42-en vágtak neki az útnak.

A Savona környéki szállásról másnap reggel indultak Torinóba, ahol egész napos program várt a csoportra. Egy torinói templomban Sándor atya szentmisét celebrált a lepel tiszteletére, majd az előzetesen regisztrált időpontra megérkeztek a Keresztelő Szent János katedrálishoz. Sátrakon keresztül gyalogoltak közel ezer métert, a hőség ellenére mindenki rosszullét nélkül eljutott a célig. Az olaszok komoly biztonsági rendszert építettek ki, óvóintézkedéseik talán már Ferenc pápa 21-i látogatásának is szóltak. Aki bottal járt, elvették tőle, bele kellett ülnie egy tolószékbe. Ez szerintem megalázó, mert éppen oda nem szeretne az illető kerülni. A táskákban még kisolló se lehetett, kés sem, semmilyen szúróeszköz, az inzulinos tű a buszban maradt estig. Fényképezni sem volt szabad, aki tablettet vitt talán szerencsés volt, nem villant felvételnél. De ezt ki tudta előre?

Először egy sötét terembe értek az emberek, több csoport egyszerre, és kivetítőn megmutatták a leplet, majd részleteiben is bemutatták, elmagyarázták mit láthatnak, mindezt olaszul. Ezután besétáltak a bazilikába, ahol paravánokkal elkerített, út vezetett az ereklyéhez, amely fel volt függesztve, megvilágítva. Szintén olaszul történt a tájékoztatás. Innen is sátoron keresztül lehetett távozni.

A lepel megtekinése után a csoportot a bazilikát járta be. A főbejáratnál szintén átvizsgálták a táskákat, míg az előzőnél átvilágították, itt most kézzel turkáltak benne vagy kiöntötték a tartalmát, majd egyenként mindent megnéztek.

A flakonos vízből inni kellett egy kortyot, rázárni és vissza lehetett tenni a helyére. A lepel, a bazilikából is látható volt, csak messzebbről.

A csoport ezután a dómhoz, a királyi palotához, majd a Kossuth házhoz zarándokolt A nap végére mindenki alaposan elfáradt.

A zarándoklás nem séta, fáradságos menetelés.

A földi élet is egy rövid utazás, a többi pedig hosszú lesz mindenkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!