Utazó

2016.07.21. 14:14

Prága 5 eldugott látványossága

Történelmi nevezetességek, természeti látnivalók és pazar építészeti remekművek egy helyen találhatóak meg abban a városban, mely nem véletlenül szerepel a világ legszebb városainak top tízes listáján.

Napló információ

Prága hangulatos utcáival, semmihez sem fogható látképével, a Moldván átívelő számos híddal és az UNESCO által a Világörökség részévé nyilvánított történelmi központjával évről-évre rengeteg turistát vonz.

Idegenforgalmi vonzerejét részben a fő látványosságának számító Károly-hídnak is köszönheti, amely nem csak a rajta elhelyezett szobrok miatt, hanem az évente többször megrendezett hídvásárok apropóján is nagy kedvencként számon tartott. A Vencel tér, valamint a számos látnivalóval büszkélkedő Óvárosi tér mellett azonban akadnak olyan nevezetességek is, melyek ugyan kevésbé gyakran szerepelnek az utazási katalógusokban, de mindenképpen felkeresésre méltóak. Nézzünk most öt olyan helyszínt, amely nem maradhat el akkor, ha Prága látnivalóit szeretnénk felkeresni!

Kisoldal, Prága igazi arca

Bár a legtöbb turista áthalad a Kisoldal néven ismert területen, de kevesen vannak, akik a Károly-híd, vagy vár felé igyekezvén úgy igazán körül is néznek a város e részén. A Malostranské Namesti névre hallgató központi részről macskaköves utcák indulnak, melyek remek kis éttermekhez, tradicionális cseh kocsmákhoz, templomokhoz és kisebb-nagyobb üzletekhez vezetnek. Akár egy teljes napot érdemes a környéken eltölteni, ahol természetesen olyan ismert épületek is megtalálhatóak, mint a cseh parlament, a minisztériumok, vagy a nagykövetségek. Akár metróval is megközelíthető a terület, amely a szűk kis utcákkal valóban betekintést enged Prága igazi hétköznapjaiba.

Arany utca a Fekete torony és az új Fehér torony között

A 16. századi Prágába kalauzol el az Arany utca, mely nevét nem véletlen kapta. A 11 és 16. század környékén épített, kifejezetten apró bejárattal rendelkező házakban a legenda szerint II. Rudolf idejében alkimisták laktak, akiknek az volt a feladatuk, hogy megfejtsék, hogyan lehet aranyat csinálni. Szól arról is történet, hogy a 19. században élt itt az egyik házban egy idős ember, aki minden pénzét arra szánta, hogy könyvekből rájöjjön a varázslás titkára. Állítólag 1831-ben egy nagy robbanás után holtan találták, kezében egy sárga kővel. Talán éppen ő volt az, aki rájött, hogyan lehet aranyat előállítani. Az Arany utca 22-es számú háza egyébként arról is híres, hogy itt élt Franz Kafka. A környéken járva középkori fegyvereket, textíliákat kiállító ingatlannal és szuveníreket árusító üzletekkel is találkozhatunk.

Középkori kínzóeszközök múzeuma

Bár múzeumhoz képest viszonylag kis mérettel rendelkezik, de a kiállított több mint 60 kínzóeszköz maradandó nyomot hagy a látogatókban. A középkori Európa kínzóeszközeit bemutató tárlat körülbelül 30-60 perc alatt bejárható, és kifejezetten érdekes kikapcsolódást nyújt – nem csak a történelem iránt érdeklődők számára.

Táncoló ház

Prága főként középkori látnivalóival nyeri el a turisták tetszését, de a modern kor alkotásai is mindenképpen figyelmet érdemelnek. 1994 és 1996 között épült a Táncoló ház névre keresztelt épület, melyet gyakran csak „részeg házként" emlegetnek. A távolból úgy néz ki a modern épület, mint egy táncoló pár. Legfelső szintjén a város kétségkívül egyik legjobb étterme kap helyet, ahonnan ráadásul remek kilátás is nyílik Prágára.

Ferencesek kertje

A Prága nyüzsgésében megfáradt turisták számára remek pihenőhely a Ferencesek kertje, ahol nem csak játszótér, de rengeteg fa és virág is megtalálható. Turisták és prágaiak is gyakran megfordulnak itt.

A város gyakorlatilag minden évszakban remek lehetőségeket kínál a kikapcsolódásra, hogy a páratlan természeti értékekről, és Prága egyedülálló fekvéséből adódó látványosságokról ne is szóljunk. A prágai szállások között minden érdeklődő megtalálhatja az igényeinek és pénztárcájának leginkább megfelelő ajánlatokat. Prága idén is rengeteg programmal és remek szórakozási lehetőségekkel áll az utazni vágyók rendelkezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!