Utazó

2016.11.14. 18:46

Madonna szegedi papucsban

Szeged- A város annyi látnivalót és programot kínál, hogy ügyesen be kell osztanunk az időnket, ha egy csokorra valót szeretnénk összegyűjteni a nevezetességek közül. A város történelmének és a mai városkép kialakulásának egyik legmeghatározóbb eseménye az 1879-es árvíz.

Tóth B. Zsuzsa

Az épületek nagy része elpusztult, a mai Szeged nagyrészt az árvíz után épült: szebb, modernebb épületek váltották fel a régieket. Egyetemi város és fontos kulturális központ. Híres a rendezvényeiről,  például a  Szabadtéri Játékokról, vagy a Hídi vásárról is. Az árvizek szintjét a belvárosi hídnál, a Tisza-parti vízjelzőn örökítették meg az utókor számára. A városközpont nem nagy, könnyű sétákkal bejárhatjuk, de ha kényelmesebbek vagyunk, pattanjunk kerékpárra, remek a városi bicikliút hálózat.

A városháza a helyi „sóhajok hídjával”

Ha még kényelmesebbek vagyunk, vagy csak elfáradtunk a városnézésben, üljünk fel a városháza közeléből induló kisvonatra. Szakszerű idegenvezetésre számíthatunk, kiderül az is, hogy mit kellene még megnéznünk. Nyilván nem hagyjuk ki a dómot, amelyet részben már felújítottak. Az ország negyedik legnagyobb temploma szentélye mennyezeti mozaikján Máriát szegedi papucsban örökítették meg. A dóm alatt kialakított, idén átadott modern látogatóközpontból kapaszkodhatunk fel a toronyba, ahonnan bámulhatunk, ameddig a szem ellát.

A városháza a Széchenyi tér egyik ékessége

Az Alföldön pedig ellát jó darabig, a városon túlra, a Tisza túlsó partjánál messzebbre. Ne hagyjuk ki az élményt! Az egyes emeleteken megpihenve apró moziteremben filmet vetítenek a dómról, följebb a hatalmas harangok látványa ejt ámulatba. A dóm előtti tér nyaranta a szabad téri játékoknak ad helyet, de remek kiállítások is várják a látogatókat a Móra múzeumban, a városközpontot díszítő Fekete házban, a Reök-palota gyönyörű szecessziós épületében. Szeged belvárosának egyik gyöngyszeme, a Regionális Összművészeti Központ időszaki tárlatokat, irodalmi és zenei programokat, szobaszínházi előadásokat kínál. A dómtól odafelé pompás sétálóutcákon, hívogató cukrászdák előtt visz az utunk, érdemes beülni egy kávéra, nyáron kiülni a teraszra egy fagylaltra és csodálni a felújított épületeket.

Gyönyörű panoráma nyílik a dóm tornyából a városra és a Tiszára

A Széchenyi téren a városháza mellett ott találjuk a helyiek által csak „sóhajok hídjának” nevezett érdekes kis folyosót. A térre befutó utak közül kettő érdekes szögben fog közre egy épületet, ezért a Vasalóház nevet ragasztották a Takarék, a Horváth Mihály utca és a Széchenyi tér találkozásánál álló ék alakú épületre a jó humorérzékkel bíró szegediek. A közelben, a tértől északra találjuk az Anna kutat, amelynek forrásaiból jó ízű vizet kortyolhatunk. Érdekes látnivaló a Hősök kapuja az Aradi vértanúk terén, egy ugrásnyira a dómtól.

A belvárosi, gyönyörűen felújított fekete ház valójában inkább szürke, de színes tárlatoknak ad helyet

A neoklasszicista művészeti alkotás az I. világháború elesett hősei, a 12 000 szegedi katona emlékére készült. A kaput elhagyva már feltűnik a Tisza-parton magasodó Árvízi Emlékmű, melynek krómacél lapjain erős napsütésben szinte vakítóan csillan meg a napfény. A nagy árvíz századik évfordulóján, 1979-ben avatták fel Segesdy György alkotását. A műalkotás az egymásnak feszülő hullámokkal a természet iszonytatos erejét és az ember helytállását szimbolizálja. A számítógépet kedvelőket érdekelheti az Informatika Történeti Kiállítás a Szent-Györgyi Albert Agóra innovatív kulturális centrumban.

A szalámi és paprika múzeum emléket állít a kolbász készítésnek

A szalámi múzeum ugyancsak érdekes program lehet, a Felső Tisza-parton találjuk. Vele szemben, a folyó túloldalán a folyóparton vadregényes sétányokat alakítottak ki, jól megközelíthetőek autóval is. Szintén gépkocsiba kell ülni, ha az Állatkertbe készülünk, de ha kissé eldugott is a bejárata, annyi látnivalót kínál, hogy megéri a rá szánt időt. Ha megéheztünk, a belvárosban az olcsó tejbártól és palacsintázótól a borsosabb árú indiai étteremig a pénztárcánk vastagságától függően számtalan vendéglátó egység közül válogathatunk.

A Hősök kapuja az I. világháborúban elesett helyieknek állít emléket

Ha meg csak ücsörögnénk, menjünk a Tisza partra, a Belvárosi hídhoz, a Móra múzeum közelébe, vagy a „kráterbe”. Az Árpád tér közepén kialakított fiatalos pihenőhely gördeszkapályaként, utcaszínházként, koncerthelyszínként funkcionál, de a nyári kánikulában még pancsolhatunk is a közepén fakadó csobogóknál. Akinek pedig ennyi víz kevés, strandolhat a Tiszában, vagy az újszegedi remek csúszdás élményfürdőben. Ebben az esetben viszont már könnyen lehet, hogy három nap is kevés lesz a város megismerésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!