Utazó

2016.03.06. 18:06

Hosszabb időre utazunk, a tengerpart a sláger

A legtöbben nyolcnapos utazást foglalnak, de még mindig népszerűek az egynapos gyorslátogatások is.

Piltman-Horváth Barbara

Egy kutatásából kiderül, a bő egyhetes utazások voltak a legnépszerűbbek a magyarok körében. Az utazók 71 százaléka fizetett be nyolcnapos nyaralásra, a kéthetes vagy annál hosszabb vakációt csak három százalékuk tervezte.

A statisztikából az látható, hogy tavaly Görögország volt a legnépszerűbb, a nyaralók 38 százaléka választotta a görög desztinációt, ezt követte Törökország (17 százalék), és Egyiptom a harmadik 11 százalékkal. Az előfoglalások alapján átrendeződés látszik, Bulgária és Spanyolország nagyobb népszerűségnek örvend, mint Egyiptom, bár ez betudható a közelmúltban egyre jobban elszaporodó támadásoknak.A KSH adataiból kiderül, 2015-ben összesen 10 893-an tettek egynapos látogatást külföldön, míg 6382-en összesen átlagosan 6,3 napot töltöttek el nem magyar városban. Az egynapos utazások célja a statisztika szerint vásárlás volt, a külföldre látogatók 39,5 százaléka ilyen céllal utazott külföldre. Szorosan második a szabadidő-turizmus, azaz a városnézés 37 százalékkal.

A több napra látogatók már egyértelműen turisztikai céllal utaznak külföldre, fő céljuk a nyaralás és pihenés. Jóval kevesebben utaztak csak vásárlási vagy üzleti turizmus céljával, viszont a legtöbben barátok, rokonok látogatása miatt látogattak több napra külföldre.

A legtöbb esetben a nyaralás egyet jelent a tengerparttal. A kutatás szerint a május 1. és október 31. között befizetett utak 96 százaléka tengerparti üdülőhelyekre szólt, oda pedig leginkább repülővel – 71 százalékuk –, illetve egyénileg szervezett módon (16 százalék) jutottak el. A buszos üdülések egyre kiszorulnak a piacról, ami sok esetben az egy–másfél napos utazások miatt érthető is. A nyaralók közel fele all inclusive ellátásra fizetett be, hogy semmivel ne kelljen foglalkoznia, csak pihennie, ötödük félpanziós ellátást választott. A klasszikus, önellátós, apartmanos foglalás mellett az utazók negyede döntött.Érdemes minél előbb lefoglalni már az idei nyaralást, hiszen a korai, first minute akciókkal a legtöbbször többet spórolunk, mint az utolsó pillanatos kedvezményekkel. Ráadásként, ha olyan jó a korai akció, nem biztos, hogy azokra a helyekre marad még last minute-kedvezmény. Ha van kedvelt üdülőhelyünk, jobb előre bebiztosítani magunkat.

Emellett az is a nyaralás korai lefoglalása mellett szól, hogy akkor az emberek garantáltan előnyös árral számolhatnak, amely jelentősen alacsonyabb a katalógusban feltüntetett árnál. Vonzóak a first minute-tel járó különféle extrák is, mint például a gyerekek ingyenes elhelyezése, a grátisz fakultatív kirándulás vagy a reptéri transzfer, illetve parkolás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!