Tudomány

2016.04.13. 06:15

Élő szervek, festmény – új utak a 3D nyomtatásban (x)

Egyre többször hallani a hírekben a 3D nyomtatásról, jóllehet a halandó ember nem igazán tudja még csak elképzelni sem, hogy hogyan is működhet mindez a gyakorlatban.

Pedig ma már élő szöveteket, szerveket is előállítanak ezzel a technológiával, sőt a napokban sikerült teljesen élethűen egy Rembrandt-festményt is előállítani, és ma már 11 hazai iskola is birtokolhat egy-egy 3D nyomtatót. Ideje tehát megismernünk ezt az új technológiát!

Az új technológiák iránt érdeklődők előtt valószínűleg nem szükséges bemutatnunk a 3D technológia mibenlétét, ma már Magyarországon is jelen van ez a technikai lehetőség, míg az egyszerű emberek esetleg a hírekből hallottak róla, és nagyon elképzelni sem tudjuk, hogyan működhet ez az új technológia, jó, ha a digitális nyomdák mibenlétével tisztában vagyunk, melyekkel például a névjegykártyák készülnek.

3D nyomtatás – mi is ez?

A 3D nyomtatásra alkalmas 3D nyomtatók olyan eszközök, melyek háromdimenziós tárgyakat képesek előállítani egy digitális modell alapján. Ma még leggyakrabban a sorozatgyártásra kerülő termékek prototípusának legyártására használják, de egyre népszerűbb hobbiból történő alkalmazása is. A nyomtató vékony rétegekből építi fel a kívánt tárgyat, és ha helyesen járunk el az alkalmazásánál, akkor a digitális modellhez teljesen hasonló tárgyakat kapunk végeredményül.

Ha hobbi szinten alkalmazzuk, akkor gyorsan megoldhatunk egy felmerülő problémát a segítségével, hiszen az interneten már számtalan letölthető modellt találunk, amelyet azután csupán ki kell nyomtatnunk. Ha van egy kis műszaki érzékünk, és értünk valamelyik modellkészítő programhoz, akkor a modellt is könnyen elkészíthetjük, így gyakorlatilag bármilyen kisebb tárgy nyomtatása elérhetővé válik. Nemrégiben hazánkban 11 iskola kapott az egyik cégtől 3D nyomtatót egy pályázat keretében, a 413 pályázó közül azokat jutalmazták ily módon, akik a legötletesebbek voltak azzal kapcsolatban, mi mindenre lehet jó egy ilyen nyomtató az oktatás területén. Ma már ezekben az oktatási intézményekben a mindennapokban is elérhetővé és használhatóvá váltak ezek a szerkezetek.

A legújabb eredmények a 3D nyomtatásban

A háromdimenziós nyomtatás új távlatokat nyitott meg a kutatások és fejlesztések területén, és a fejlesztések iránya és lehetőségei is számos pozitívummal kecsegtetnek.

A napokban adtak hírt a kutatók arról az érdekes kísérletről, melynek során Rembrandt képet sikerült 3D nyomtatással előállítani, mégpedig úgy, hogy az az eredetitől alig különböztethető meg. A kísérlet során számítógépekkel letapogatták Rembrandt festményeit, melyben a gépek mintázatokat fedeztek fel, a szakemberek pedig ezekre a mintázatokra algoritmusokat dolgoztak ki, majd a számítógép segítségével előállították a képet. Ezt követően már csupán egy 3D nyomtatóval kellett olajfestményhez hasonlóra kinyomtatni a képet, mely olyan jól sikerült, hogy nagyban hasonlít az eredetileg alkalmazott technikához és textúrához.

Amerikai kutatók még ennél is tovább mentek: nekik sikerült olyan 3D nyomtatót kifejleszteniük, melynek segítségével életképes szövetek, szervek és csontok is nyomtathatók. A nyomtató működési elve teljesen hasonló a már korábban használt nyomtatóéhoz, ám itt nem műanyagot használnak, hanem ún. hidrogélt (vízalapú oldalt emberi sejtekkel). Ezzel a technikával sikerülhet beültethető szerveket előállítani, így valószínűleg több ember egészsége megmentésre kerülhet, és a 3D nyomtatás komoly eredményeket hozhat a gyógyítás területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!