Tihany

2016.05.10. 15:19

Készülnek a szezonra

Tihany – A jogszabályok változások követése nehézséget okoz a vállalkozók számára. Ebben segített a hagyományos szezonfelkészítő rendezvény, ahol a balatoni idegenforgalomban érdekeltek naprakész információkat szerezhettek.

Tremmer Tamás

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) és a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) Veszprém Megyei Képviselete idén is megszervezte az immár hagyományos szezonfelkészítő rendezvényét, melynek célja, hogy a kereskedelmi és vendéglátóipari tevékenységet végző vállalkozások a legaktuálisabb témákban fontos információkhoz jussanak. Somogyi Istvánné kamarai főtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott, nem csak az ellenőrzés a fontos, hanem a tájékoztatás, a megelőzés, és ehhez a hatóságok részéről is partnerséget kaptak.

A tihanyi rendezvényen Dégi Zoltán, a NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága igazgatója az online pénztárgép üzemeltetését érintő változásokról beszélt. Kifejtette, változott az online pénztárgép használatáéra kötelezettek köre. Tájékoztatott a szolgáltatók, illetve a szolgáltatások adókötelezettségéről, valamint az idegenforgalmi szezonhoz kapcsolódó ellenőrzésekről.

Troják László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal (VMK) Foglalkoztatási Főosztály főosztályvezetője a tavalyi hatósági ellenőrzések tapasztalatairól számolt be. Elmondta, munkaügyi téren nem sokat javult a helyzet, az év során ellenőrzött 492 munkáltatóból 424-nél találtak valamilyen szintű hiányosságot, nyolcnál feketefoglalkoztatásra is volt példa. Munkavédelmi téren sem volt jó év a tavalyi, hárman munkabalesetben hunytak el, hét csonkolásos baleset történt.

Idén a vagyonvédelemi-, valamint a feldolgozóipari tevékenység lesz az ellenőrzéseik fókuszában.

Angyalosy Edina, a VMK Munkaerőpiaci és Alapkezelő Osztály vezetője az álláskeresők foglalkoztatásához nyújtható támogatásokról adott átfogó tájékoztatást. Elmondta, bizonyos feltételek teljesülése mellett a vállalkozásoknak lehetőségük van a nyári idegenforgalmi szezonban 90 napos foglalkoztatási támogatás igénybevételére.

Az élelmiszer-biztonság területét érintő aktualitásokról, ellenőrzési tapasztalatok Leitold József, a VMK Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály főosztályvezetője, megyei főállatorvos számolt be.

Vágó Péter, a KISOSZ megyei elnöke zárszavában úgy fogalmazott, a rendezvény azt a célt szolgálta, hogy a vállalkozók információkat kapjanak arról, milyen jogszabályok betartása kell ahhoz, hogy elkerüljék a büntetéseket. Ugyanakkor mód nyílt arra is, hogy kicseréljék a tapasztalataikat, „szakmázzanak” egyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!