Tapolca

2015.06.28. 11:59

Strand és díszmadárpark Tapolcán - Még várják a lakosság véleményét a kerékpárutakról

Tapolca - A következő hónapokban látványos előrelépés várható a jövőre nyíló strandfürdő építése terén.

Tóth B. Zsuzsa

Lévai József alpolgármestertől megtudtuk, hogy a jövő évi strandszezonra megnyílik a városi strand, amelynek második üteme lehet később a tanuszoda építése.

– A tapolcai strand építése még ebben az évben befejeződhet, a jövő nyáron pedig már üzemelhet a fürdő. Több egyeztetést követően jelenleg a beruházás egyik legfontosabb eleme, a nagymedence építési engedélye adott, a közbeszerzést követően a kivitelezés is elindulhat. Július első felében elkészül a strand területén levő kút felújítása, amelynek a vízjogi engedélye szintén megérkezett. A nagymedencét a korábbi tervekhez képest átalakítottuk a gazdaságosabb működés érdekében. Így a medence úszás funkciója kissé háttérbe szorul, inkább az élmény funkciót látja el. Az úszás és az úszásoktatás feltételei mégis adottak lesznek a húsz méter hosszú és 140 centiméter mély medencében. Az úszó és élmény részt egymástól elválasztjuk, a medence így nem csak korszerű, hanem biztonságos is lesz. A beruházás második üteme pedig a tanuszoda későbbi megvalósítása lehet – mondta Lévai József.

A régóta várt strandnyitás elérhető közelségbe került. A tervek szerint ilyen lesz az új fürdő (Fotó: önkormányzat)

Az alpolgármester szólt továbbá az integrált településfejlesztési stratégiáról. Annak idei éve a tervezésről szól, a későbbi feladatok meglapozásáról. A következő uniós ciklusra ad átfogó képet a célokról, amelyekkel kapcsolatban a városlakók észrevételt tehetnek. A folyamatosan változni képes anyagban kiemelt helyen szerepel a laktanya területeinek hasznosítása, amelyben a munkahely teremtés célja az elsődleges fontosságú. A gazdasági, szolgáltató övezet kialakítása érdekében az infrastruktúra fejlesztése szükséges. A területen helyet kaphat egy hadi kulturális park, amelynek létjogosultságára a hadi kulturális fesztivál sikere jó alapot ad. Megállná a helyét és város vonzerejét növelné, akárcsak a régóta tervezett díszmadárpark. A szomszédos honvéd sport pálya fejlesztése szintén lényeges, ugyanis az jól szolgálná a város sportját, az ott élők sportolási igényeit, valamint az iskola tevékenységébe szintén illeszkedik.

– A Dobó lakóteleppel kapcsolatos célok között szerepel a közterületek megújítása, amelynek következtében az ingatlanok értéke emelkedne. Az idegenforgalom területén való előrelépéséhez a fentiek mindenképpen kellenek. Mindemellett a repülés hagyományait szintén feléleszthetnénk a laktanya területén. Az önkormányzat tulajdonában levő 1,3 hektárnyi terület a reptérrel határos. Ott lehetne a repülés feltételeit megteremteni, ez ügyben tárgyalásokat folytatunk. Tervezzük továbbá egy kerékpárút megvalósítását, amely a várost a balatoni kerékpárúttal kötheti össze. Annak nyomvonala a Tapolca-patak mellett haladhatna és az aszfaltburkolattal szemben más, természetközeli megoldással kivitelezhető lenne. A Szent György-hegy környéki települések egyébként is szorosabbra fognák a jövőben kapcsolatukat, amelyet a kerékpárút erősítene. A megvalósításhoz pályázati forrás szükséges. – mondta az alpolgármester.

Ugyancsak van igény a Tapolcát Gyulakeszivel összekötő kerékpárútra, a városon keresztül vezető kerékpárút pedig egyszerűbb formában maradhatna meg. Ugyanis az új mentőállomás kialakítása miatt a kerékpársáv más formát kaphat ott, de a Sümegi úton szintén. A lakossági észrevételeket még várják ezzel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!