Tapolca

2016.09.26. 14:55

Építsünk nyúlgátat

Tapolca - A közelmúlt időjárási anomáliái rámutattak, hogy amennyire csak lehet, meg kell előzni az időjárási károkat, a házak, pincék beázásait.

Tóth B. Zsuzsa

Ezzel indokolta Lévai József alpolgármester, hogy a szakemberek minden érdeklődőnek megtanítják az úgynevezett nyúlgát építését. Hiszen a megelőzésért lehet tenni, az állampolgárok maguk is megelőzhetik a bajt. Tavaly már volt egy hasonló bemutató szerény érdeklődés mellett, az idei évire már valamivel többen érkeztek a város érintett területéről. 

A nyúlgát építésének egyszerű technikáját Horváth András tűzoltó alezredes, katasztrófavédelmi megbízott mutatta be, aki szerint a saját garázst, pincelejáról minimális ráfordítással hatékonyan megvédheti ezzel a módszerrel bárki. A zsákot az önkormányzat térítésmentesen rendelkezésre bocsátja. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nejlonzsák csúszóssága miatt nem alkalmas erre a célra.

- Ha tehetjük, a talajt egyengessük el, a növényeket távolítsuk el a gát építése előtt. Egy garázs megvédéséhez egyharmad köbméternyi homok kell, egy lapát és két felkészült ember. A széleinél kicsit kifordított zsákot nagyjából egyharmadáig kell megtölteni homokkal. Aztán a két szélénél fogva középvonalon félbehajtjuk, az üres felét tőlünk eltartva aláhajtjuk, letesszük.

Horváth András a nyúlgát építés helyes technikáját mutatja Fotó:Tóth B. Zsuzsa


A másikat az első zsák harmadára fektetjük, hogy amikor majd megtapossuk, a homokot belepréseljük a zsák légüres részébe. A zsákok lehajtott fele legyen arra, amerről folyik a víz, hogy az ne szivárogjon a zsákba. A második sor zsákot kötésre tesszük. Ne kerüljön a zsákba semmi, ami éles, például kő, tégla darab. A falat két-három méterenként hátulról újabb zsákokkal megtámaszthatjuk, vagy mögé újabb sor zsák kerülhet. 

A zsákokba nagyjából egyforma mennyiségű homokot tegyünk, ne helyezzünk nehezéket, például követ a gát tetejére. Lehetőség szerint egyenes legyen a zsákok sora – mondta Horváth András. Hozzátette, hogy a nyúlgát nevet azért kapta ez a védekezési mód, mert az ilyen, mintegy 60-70 centi magasra rakott zsáksort egy nyúl még éppen átugorja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!