Tapolca

2016.12.30. 14:48

A fiatalok is kolbászoltak

Tapolca – Az ötödik Év végi malackodásra, azaz kolbásztöltő fesztiválra a szervezők minden jegyet eladtak, sosem aratott még ekkora sikert a tóparti program.

Tóth B. Zsuzsa

Az év utolsó előtti napjának hagyományos, vidám megmérettetésén ezúttal Galkó Balázs színművész vállalta a házigazda főszerepét, fokozva az egyébként is jó hangulatot. Több százan kísérték figyelemmel, ahogy a 24 csapat szorgosan fűszerezte, gyúrta a kolbászhúst, töltötte bélbe, majd sütötte a finom kolbászt.

A résztvevők között vidékiek is akadtak, még az ország másik végéből is érkeztek nevezők, az ottani ízeket, szokásokat  magukkal hozva és hagyományos népi viseletükkel, remek kolbászukkal a közönség tetszését is megnyerve. A gusztusosnál gusztusosabb  kolbászokhoz a versenyzők némelyike saját őrölt paprikát, saját nevelésű disznó húsát használta, mások a rendelkezésre álló húsból és zsírszalonnából varázsoltak finom falatokat.

A Tapolca és Környéke Honvéd Bajtársi Egyesület csapatában Nádasdi Alajosné, Nacsa Ferenc,  Bagdán Ferenc tölti a kolbászt Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A versenyt idén is meghirdették a fiataloknak, külön díjazták a kategóriájukat. Amellett a próbatétel kiegészült a népszerű pogácsasütő megmérettetéssel, amelyre még a hét-nyolc  éves gyereke is neveztek. A tóparton közben a gyerekek kedvét kereste a   Mézengúzok gyerekzenekar,  és számos fajáték. A kolbásztöltő  versenyen ifjúsági kategóriában a nyirádi  E.R.T. autósport egyesület, az Ifjú baloldal, a Tapolcai Kézis Pipik Tyúkanyóval, a Kis Csülők és Csapata indult. Felnőttben a nyirádiak másik csapata, a Tapolcai trappolók, a Hivatali kóbászolók, az Ifjú baloldal Fehérvárról, az Ifjú és az Öreg mókusok, a MÁV Zrt, a MegtöltELEK Tapolcán, az MSZp Tapolca, a Tanúhegyek, a Vidám Tőtikék, a Időtöltők, az Jobbikák, a Városért Egyesület tagjai  neveztek.

A hangulatfelelős, Galkó Balázs szerint ahogy a hölgyek nekiveselkedtek a kolbásztöltésnek, volt annak valami erotikus felhangja, de ez csak jót tett az egyébként is vidám hangulatú rendezvénynek. A fagyos hideg szemmel láthatóan senkit sem riasztott el a munkától, a hideg hús gyúrásától, töltésétől, több órán át állták a megpróbáltatásokat a csapattagok a tóparton. A hideget   ellensúlyozták   némi pálinkával, helyben készült  forralt boral, teával. Mindenki kitartott, igaz, délre a  napsütés is rásegített a melegítésre kissé.

Az Időtöltők vidám csapata idén sem maradhatott ki a kolbásztöltő verseny megmérettetéséből Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A pogácsa sütése pedig  a lelkes háziasszonyok mellett a kisebb gyerekeknek sem okozott problémát, idén még a hét és nyolc esztendősök is jeleskedtek.    Barai Róbert és Tóth Koppány mellett  a tavalyi legifjabb, 14 éves Farkas Gergő idén szintén  indult és akadt olyan háziasszony, aki kétszer is  nevezett különféle remekeivel. Honti Istvánné ezzel ki is érdemelte a zsűri különdíját.

A  kolbásztöltők közül harmadikak lettek a Jobbikák, másodikak a Vidám Tőtikék, első helyre pedig a Hivatali kóbászolók kerültek ezúttal.

A fiatalok között a harmadikak lettek az Ifjú balodal csapatának tagjai,  másodikak a lelkes Kézis pipik lettek tyúkanyójukkal, ezek szerint  ők kolbászt is jól sütnek, nem csak a labdával bánnak kiválóan. Az első helyet az E.R.T. Autósport egyesület csapata érdemelte ki, ők állhattak a idén a dobogó legfelső fokára.

A zsűri véleménye szerint jó és kiemelkedően jó kolbászok készültek, a legtöbben minőségi anyagot produkáltak. Talán ezért is volt olyan nehéz eldönteni, hogy melyikek sikerültek a legjobban.

A pogácsát sütők harmadik legügyesebbike Farkas Gergő lett. Második Pál Józsefné, első pedig Török Jenőné és Neszler Dáriusz lett.

A zsűriben Hamulecz József, hús és füstöltáru kistermelő, Sipos istván éttermes és László Zsolt gazda bírálta a versenyzők által készített kolbászokat,  különféle pogácsákat.

Kora délután aztán rock and roll parti szórakoztatta a kitartókat, néhányan még táncra is perdültek a tóparton a népszerű retro dallamok  hallatán a hidegben.

Major Attila

Péringer Petra

Rusz Miklós

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!