2007.11.20. 03:28
Magyar, zsidó ételbemutató
Pápa (vét) - Előadások, bemutatók és kóstolási lehetőségek várták az érdeklődőket a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület rendezvényén.
November 16-án késő délután csábító illatok fogadták a Pedagógus Művelődési Ház előcsarnokába belépőket. A nagyteremben már állt a különlegességekkel megterített asztal. Dr. Gáti-Goldmann Jenő üdvözölte a vendégeket, majd elmondta, hogy a zsidó étkezési szokások, hagyományok is részei a magyar gasztronómiai kultúrának. Prof. dr. Zsengellér József tanszékvezető egyetemi tanár megnyitójában arról beszélt, hogy a zsidó kultúra, így az étkezési szokások is szerves részei a magyar szellemi életnek, ezért látták szükségesnek a régi hagyományok felelevenítését. A megnyitó után Jókövi Mária középiskolai tanár, a téma lelkes kutatója mutatta be a zsidó ételek elkészítésének különleges szokásait. A vallását követő zsidó ember számára a Tóra, a Misna és a két Talmud tanításai az irány-adók ételei elkészítésénél. Megmagyarázta a kóser szó tartalmát, ami a fogyasztásra alkalmasságot jelent. Az is fontos, hogy az állatok levágása a vallási előírásoknak megfelelő legyen: a jószág a művelet alatt nem szenvedhet. Az ételeket három csoportba sorolják: húsos, tejes és egyéb ételek, melyeket nem fogyasztanak együtt, sőt közvetlenül egymás után sem. Az ezekkel érintkező eszközöket, edényeket is külön kell tisztítani és tárolni. A fentieket hallva mindjárt feltűnik, hogy ha nem is ilyen szigorúan, de nyomaiban ez a magyar táplálkozásban is feltűnik. Az előadó sikerrel bevezette a hallgatóságot az alapvető tudnivalókba. Utána Sóskuti Tamás budapesti mesterszakács, Orbán László és Bretus Ibolya mesterszakácsok és a Lehoczki kisállatvágóhíd tulajdonosa beszéltek az ételek elkészítéséről. Az alkalomra külön kiadvánnyal készült az egyesület. Füzetkében volt kapható Sóskuti Tamás, Ácsné Bretus Ibolya és Orbán László magyar zsidó ételeinek gyűjteménye. Az elméleti ismeretek után a gyakorlat, azaz a kóstolás következett. Számos ínyencséggel, így a libanyak bőrébe töltött, libahúsból és -hájból készült kolbásszal, libahússal főzött sólettel, töltött káposztával, húsgombócokkal, libatepertővel sütött pogácsákkal és süteményekkel ismerkedhettek meg a kóstolók.