Szőc

2016.04.14. 11:03

Szőcön csatornázni szeretnének, hogy védjék a vízbázist

Fontosnak tartják a környezetvédelmet, a csatornahálózat kiépítésére szeretnének pályázni Szőcön.

Tisler Anna

Németh Balázs, aki 2012 óta a település polgármestere, elmondta, hogy a bánya ugyan már bezárt, de a hagyományokat ápolják. A község főterén ott áll egy csille és az emléktábla. A községben sok a fiatal, a kisgyermek. Számukra pályázati forrásból korszerű játszóteret építettek. A Nyirádot Ajkával összekötő út mentén fekvő község csendes, nyugodt. A főút, a jó közlekedés előnyeit élvezik, a hátrányait nem kell elviselniük. Nem dübörögnek az utcákon teherautók. A házakhoz nagy kert tartozik, amelyben sokan megtermelik mindazt, ami a családnak szükséges. Tavasszal a jó idő mindenkit az udvarra, kertbe csalogat. A ház előtt elmenők beköszönnek, majd váltanak pár szót. Mindenki ismer mindenkit. A fiatalok sem akarnak elköltözni. A közösségi élet és a közbiztonság jó. Aki helyben nem talál munkát, a közeli városokban biztos, hogy el tud helyezkedni.

Németh Balázs polgármester négy éve vezeti a települést

Pelczhoffer Istvánné könyvtárostól megtudtuk, hogy a szerdától szombatig naponta nyitva tartó könyvtár nem csupán művelődési célt szolgál, hanem közösségi tér is. Ott találkoznak iskola után a gyerekek. Olvasni, könyvet kölcsönözni is szoktak, de leginkább a számítógéphez ülnek le. Több családnál nincs otthon számítógép, így az ő gyerekeik ott készítik el a házi feladatot, vagy tanulmányaikhoz keresnek anyagokat. Miután a feladatokkal mindenki végzett, következhet a játék.

- Szőcön nem találkozunk az utcán céltalanul sétáló gyerekkel - mondta  a könyvtáros. - Jönnek fel a könyvtárba, tudják, itt megtalálják társaikat, tudnak beszélgetni, hasznosan tölteni az időt.

Őrzik a bányász múltjukat

A könyvtár csaknem 4000 kötetes állományában mindenki megtalálja azt, amit szeret olvasni. Szőcön nem csak a diákok járnak, hanem minden korosztály. Az idősek között szép számmal vannak, akik valósággal falják a könyveket. Az intézmény a devecseri könyvtárhoz tartozik tartozott. Az idei évtől az Eötvös Károly Megyei Könyvtárral állnak közvetlenül kapcsolatban. Rendelés előtt küldik a listát, hogy miből lehet választani. Pelczhoffer Istvánné az olvasók véleményét is kéri.

A programok szervezését pedig a megyei könyvtár támogatja. Szőcön sok a gyermek, a 14 év alattiak negyvenen vannak. Sokan élnek nagycsaládban. Többen fiatalon lesznek édesanyák, az iskola elvégzését követően már 18-20 évesen vállalják első gyermeküket. A fiatal szülők helybeliek, és nem is kívánnak elköltözni a községből. Már várják a május huszonnyolcadikai gyereknapot, amikor a község vezetése műsorral, ingyenes légvárral és programokkal lepi meg őket. Kedvelik a Pápakovácsiból érkező színjátszók műsorát. Kézműveskedni, alkotni is szeretnek. Most gipszformaöntőt szereznek be a foglalkozásra, ugyanis többen kérték, hogy szeretnének ezzel a technikával játékokat készíteni maguknak.

A hősi emlékműnél mindig van mécses és virág

A falunap és a kulturális programok a Kútvölgyben zajlanak. A község védőszentje Szent Flórián, az ő tiszteletére tartják május elején a búcsút. Május hetedikén, szombaton a művelődési házban a fiataloknak szerveznek bált. Beneveztek az országos környezetvédelmi programba, a Te szedd akcióba, és évek óta részt vesznek a Kihívás napi sportprogramokban is.

A falunap időpontját a szomszédos települések polgármestereivel egyeztetik azért, hogy ne ugyanakkor tartsák. A szőciek főzőversenyt is szerveznek, ahova a polgármestereket meghívják zsűritagnak, a lakók pedig átmennek szórakozni. Németh Balázstól megtudtuk, a kútvölgyi közösségi tér színpadának a lefedését tervezik, ha program közben esni kezd az eső, védje a hangosító berendezést. A művelődési ház színpadát nemrég cserélték ki. A házban az idős korúaknak minden hónapban teadélutánt tartanak.

A falu lakossága a január elsejei adat szerint 447 fő, amelyből 160 fő a közigazgatásilag a településhez tartozó idősek otthonában él.  Az otthon lakói részt vesznek a programokon, a falunapon. A faluban és az otthonban élő időseknek szalonnasütést szerveznek a Kútvölgyben, amit várnak és sokáig beszélnek róla.

- Az otthonban, távol a családtól élők minden lehetőségért hálásak, amikor kimozdulhatnak, élményhez jutnak - mondta a polgármester. - Vásárolunk néhány kiló szalonnát, tüzet rakunk, viszünk ki magnót és néhány kazettát, pár üveg bort, és egész délután jól érezzük magunkat. Ez igazán nem pénz kérdése, hanem odafigyelés, az idősek megbecsülése.

A település melletti szőlőhegyen élőkre is odafigyelnek.  Több pincének készült épületet lakóingatlannak alakítottak át, és életvitelszerűen ott élnek. A villanyhálózat már kiépült a zártkertekben is, vezetékes ivóvíz még nincs, így az ott lakók a faluba a közkúthoz csaphoz járnak le ivóvízért.

A szennyvízcsatorna még a faluban sem épült ki. Az nem csupán a lakások komfortfokozatának növelése, hanem a környezetvédelem miatt is fontos volna. Szőc érzékeny vízbázis felett fekszik. Most a megtelt házi tárolókat szippantással ürítik szükség szerint, de évente legalább egyszer. A csatornázással egyetért a lakosság, sokan viszont nem tudnának ezért nagyobb összeget fizetni. A képviselőtestület bízik abban, hogy olyan pályázati lehetőségre bukkan, amelyhez elegendő lesz néhány százalékos lakossági hozzájárulás.

Az adósságkonszolidációban nem részesült települések támogatásának második részéből az utakat szeretnék felújítani.

Költségvetésükből minden évben támogatják a községben működő egyetlen civil szervezetet, a lakosságszámhoz képest népes tagsággal rendelkező mozgássérültek egyesületét. A Halimba-Nyirád-Szőc Mozgássérültek Egyesülete szőci csoportját Eveliné Merk Erika vezeti. A csoport ma 22 taggal működik.

Eveliné Merk Erika

Mint a csoportvezetőtől megtudtuk, nekik is sokan segítenek, ők pedig a község hátrányos helyzetű gyermekeit támogatják borgátai nyaralással. Az egyesület üdülőjében minden évben biztosítanak lehetőséget azoknak, akik családja nem tudja megfizetni a tábort, a nyaralást. A halimbai óvoda farsangján a tombolára is felajánlottak egy hosszú hétvégés pihenési lehetőséget. Örömükre egy három gyermeket nevelő család volt a nyertes, akiknek sokat jelent ez a lehetőség. A csoport tagjai minden hónapra szerveznek egy kirándulást, színházlátogatást. Hamarosan Bakonybélbe és Zircre utaznak, és szerepel a terveik között Ópusztaszer, Lillafüred, Miskolctapolca, a nyáron balatoni fürdőzés, az ősszel színházlátogatás is.

Címkék#Szőc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!