Sümeg

2015.07.26. 09:22

Az érett bort és a vadászatot éltették a hétvégén, a vihar sem volt akadály

Sümeg - A hirtelen jött vihar sem akadályozta meg a hét végi három napos esemény lebonyolítását.

Tóth B. Zsuzsa

A szombati megnyitón tört ki a vihar, azonban miután a szervezők utasítására a többszáz résztvevő a Palotakertből a Püspöki Palota erre a célra kijelölt termeibe vonult fegyelmezetten, senki sem sérült meg. Fél óra múlva minimális csúszással folytatták a programokat, semmi nem maradt el. A megnyitón Végh László polgármester arról beszélt, hogy a város adottsága és a városvezetők tervei találkoztak, a Jakab Napok rendezvénysorozata így mostanra három napos fesztivállá nőtte ki magát. A polgármester méltatta a Kisfaludy kultusz felélesztését. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a rendezvény fővédnöke levélben üdvözölte a programot. Hangsúlyozta, hogy a vadásztársadalom igazi ünnepe a sümegi, amely egyben erősíti a megye hasonló hagyományait.

A főzőverseny egyik indulója a sportegyesület csapata volt. Jobbról balra: ifj. Fazekas László, Fazekas Lászlóné, Kaposi Józsefné, Kaposi József és Illésné Kovács Krisztina az előkészítésnél
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A programok között szombaton folklórgála, agárbemutató, koronglövő verseny, vaddisznópörkölt-főző verseny, gyermekkoncert, operettgála, Ghymes koncert szerepelt Bódi Lajos prímás fellépésével. Pénteken Praznovszky Mihály irodalomtörténész A mi Kisfaludynk című előadását hallhatták az érdeklődők, Karakas Zoltán, a Magyar Dudazenekar vezetője Kisfaludy Badacsonyi szüretelő éneke és Beethoven Örömódája kapcsolatáról tartott előadást a Szegedy Róza Kar és a Kisfaludy Kör közreműködésével. Darnay Kálmán régész, muzeológus életét és munkásságát Miklósi Sikes Csaba művészettörténész méltatta az Öreg Diákok Baráti Köre közreműködésével a Darnay kiállítás és a Darnay emléktábla avatása előtt. A Plébániatemplomban Franz Anton Maulbertsch barokk freskóit mutatta be Nagy József főesperes-kanonok a Hévízi Trió barokk zenei koncertje előtt. Virtuális épületfestés, borkóstoló, valamint az Anna és a The Big Faces együtt koncertje, és fényjáték zárta a napot Nagy Zsazsa énekesnő közreműködésével.

Vasárnap a délutáni szentmisét felvonulás, solymász és zászlóforgató bemutató követi. Este a Happy Dixieland Band és az LGT Emlékzenekar játszik, valamint kézműves vásár, borkóstolók, családi játszóházak várják a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!