Sport

2017.02.21. 20:15

A város legjobb sportolóit díjazták

Nehéz értékelni a 2016-os esztendőt, de nemcsak azért, mert olyan sokszínű Veszprém sportélete.

B. Virág Rita

Ezt Porga Gyula, Veszprém polgármestere mondta köszöntőjében a 2017. évi hagyományos sportévnyitón. Az ünnepélyen, ahol a tavalyi esztendő legjobbjait köszöntötték, a város vezetője kifejtette, pesszimistán és optimistán is tekinthetünk a mögöttünk hagyott évre - félig üres vagy félig tele pohár. Például csupán Rasovszky Kristóf úszó jutott ki városunkból a tavalyi olimpiára, vagy ott volt Köln is, ám más oldalról nézve a futball Eb-re kijutott magyar válogatottba két veszprémiért is szoríthattunk, és büszkék lehetünk a Telekom Veszprémre, amiért zsinórban harmadszor jutott el a BL négyes döntőjébe, Európa legnagyobbjaival vetélkedve.

Porga Gyula köszöntőjében kiemelte, a 2017-es év a városi infrastruktúra megerősítéséről is szól. Év végén megkezdődhet az uszoda építése, lesz jégcsarnok, bővítik a Veszprém Arénát, és felújítják a stadiont is, ahol XXI. századi, nívós dobópályát is létrehoznak az atlétáknak.

Porga Gyula veszprémi polgármester (jobbra) a legjobb csapatnak járó díjat a Telekom Veszprém férfi kézilabda-együttesnek és edzőjének, Javier Sabaténak adta át a 2017-es sportévnyitón
Fotó: Pesthy Márton

Az évnyitót a szokásokhoz hűen Porga Gyula polgármester köszöntője vezette fel. Ezt követően a város elöljárója átadta a Veszprém Város Sportjáért kitüntetéseket. Az elismerést Tóthné Nagyőszi Ildikó, a városi asztalitenisz-szövetség vezetője, Németh János testnevelő, Hartig Judit, a városi természetjáró szövetség vezetője, valamint Horváth László, a Domonkos László Veszprémi Judo SE vezetője vehette át.

Tavaly kimagaslóan szerepeltek a város szenior korú sportolói, ezért többeket színpadra szólítottak. Díjazták Sándor József jiu-jitsu versenyzőt, aki többek között Európa-bajnok lett és világbajnoki ezüstérmet is szerzett, Gosztolai Máriát és Benes Magdolnát, mindketten a VEDAC kiváló dobói, Noé Józsefet, a VEDAC futóját, dr. Schindlerné Kis Katalint, a Top Gym SE világ- és Európa-bajnok fekvenyomóját, Sztanke Józsefet, aki szintén a Top Gym SE világ- és Európa-bajnok fekvenyomója, valamint Brassay Rékát és Rónaszéki Balázst, akik részt vehettek a hosszú távú triatlon- világbajnokságon Hawaiin.

Az utánpótlás-korosztályban is sok nagyszerű eredményt értek el a veszprémi sportolók.

Elismerésben részesült Fillér Dávid, a Veszprémi Szivárvány Integrált SE úszója, aki többek között négy aranyérmet szerzett a különböző országos megméretéseken, Jónás Valentina magyar bajnoki bronzérmes birkózó, Európa-bajnoki harmadik helyezett sumós, Laczkó Benedek ifjúsági strandbirkózó és birkózó magyar bajnok, Kocsis Áron, magyar bajnoki második helyezett karatéka, Keresztúri Viktória, magyar bajnok íjász, Bertalan Renátó és Renkó Evelin, junior, illetve ifjúsági bajnok futó, Foki Marcell, Európa-bajnoki ötödik helyezett kendós.

A képen a 2016-os esztendő legjobb női sportolói és edzőik, balról: Ovádi Péter veszprémi képviselő, Meilinger László taekwondo-
edző, Mucsy Petra, Bécsy Nikolett takewondós, Vajky László taekwondo-edző, Tóthné Stupián Anikó atlétaedző és Kéri Bianka futó
Fotó: Pesthy Márton

Két polgármesteri különdíj is gazdára talált, az úgynevezett A Jövő Veszprémi Sportolója-díjat Gombás Petra, országos serdülő bajnok kalapácsvető, valamint Felber Balázs, serdülő magyar bajnok futó (1500 méter) kapta meg Porga Gyulától.

A felnőtteknél mind a nőknél, mind a férfiaknál három-három sportolót emeltek ki. A hölgyeknél harmadik helyezést ért el Mucsy Petra világkupa-bronzérmes taekwondos. Másodikként zárt Bécsi Nikolett világkupa-második helyezett kick-boxos, valamint világkupa-bronzérmes taekwondós. Első helyet érdemelt ki Kéri Bianka válogatott futó, aki a legutóbbi Európa-bajnokságon az elődöntőig jutott, de például pár napja a fedett pályás ob-t is megnyerte 800 méteren.

A férfiaknál harmadiknak szólították Kovács Tamást, félmaratonban ob második helyezett futót. Másodikként lépett színpadra Rasovszky Kristóf úszó, aki 10 kilométeren junior-világbajnok és Európa-bajnok. Az első helyet Kónya Ádám sífutó érdemel-te ki, aki a megyéből elsőként kvalifikálta magát téli olim-piára, 2018-ban részt vehet a dél-koreait ötkarikás játékokon.

Csapatban harmadik lett a Hoya Pannon Egyetem Veszprém NB I/B-s kosár-labdacsapata, amelyik az előző kiírásban az alapszakaszt 20:2-es mutatóval nyerte meg, és végül a rájátszásban negyedik lett. Második helyezést érdemelt ki az 1. FC Veszprém NB I-es futsal-gárdája, amely a bajnokságban ötödik helyezett lett. Az első hely pedig természetesen a magyar bajnok és kupagyőztes, SEHA-liga-győztes és BL-döntős Telekom Veszprém férfi kézilabdázóié lett.

Az év veszprémi sportpillanataira hetek óta lehetett szavazni több internetes portálon. A sportrajongók és szurkolók voksai alapján az 1. FC Veszprém NB I-es futsalcsapat bajnoki bronzérmes, Haladás elleni fölényes, 8:4-es sikere végzett a harmadik helyen. A második legemlékezetesebb pillanatnak Zentai Tibor, a VEDAC Dobóakadémia vezetőjének kitüntetését szavazták meg a drukkerek. A kiváló dobó-edző kapta meg első alkalommal a Szabó Ernő- emlékdíjat. A sportpillanatok közül pedig a Telekom Veszprém férfi kézilabdázói kapták a legtöbb szavazatot, amiért zsinórban másodszor harcolták ki a Bajnokok Ligája-döntőbe jutást. A német rekordbajnok, THW Kiel ellen heroikus küzdelemben, hosszabbítás után jutottak a bakonyiak a fináléba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!