Sport

2016.01.13. 12:36

Rekordhalmozó anya: tavaly egy Európa- és két világrekorddal zárt

Veszprém - A Top Gym SE egyik legjobban teljesítő versenyzője a közelmúltban Európa-, illetve világrekordokat döntött, nem mellesleg háromgyermekes családanya, és heti három-négyszáz kilométert utazik azért, hogy edzhessen.

Heffler Péter

Schindlerné Kis Katalin családanyaként nem akármilyen sportágat választott annak idején, az erőemelést. Ha pedig már belevágott, elhatározta, hogy a legjobb lesz. A Top Gym SE versenyzőinek közelmúltbeli remek eredményeiről tavaly év végén már beszámoltunk, ám a székesfehérvári hölgy, ha lehet, versenytársai között is kiemelkedőt nyújtott a novemberi, füzesgyarmati világkupán. Katalin akkor guggolásban 140 kilogrammal Európa-rekordot, fekvenyomásban 83 kg-os, felhúzásban pedig 150,5 kg-os teljesítménnyel ért el világrekordot.

- Hogy került ebbe a férfias sportágba?

- Családi életünk úgy alakult, hogy főállású anyaként három fiúgyermekemmel éveken keresztül otthon foglalkoztam. Az évek során igénnyé vált számomra, hogy fizikálisan és mentálisan is ki tudjak kapcsolódni. Egy kedves barátom ajánlására látogattam meg egy székesfehérvári edzőtermet, ahol egy korábbi világbajnok fekvenyomó, Kocsis Csongor irányításával a súlyzós edzések segítettek a hétköznapi alakformálásban és az állóképességem javításában. Az első hazai fekvenyomó versenyre is ő nevezett be, sőt a 2013-as egri világbajnokság megnyerését is neki köszönhetem. Ez a sport valóban népszerűbb a férfiak körében, hiszen komoly fizikai igénybevételt jelent, de meglepően sok hölgy, főleg fiatalok éreznek késztetést, hogy ebben a „férfiasnak” nevezett sportágban is kipróbálják magukat. Mind a fiatalok, mind pedig az idősebb generáció hölgy tagjai igen komoly teljesítménnyel, világrekordokkal rukkolnak elő a versenyeken, és szerencsére több kiváló magyar sportoló is van közöttük.

- Hogyan illeszthető be a világszínvonalú versenyzés a hétköznapok feladatai közé?

- A Székesfehérváron töltött két eredményes év után hoztam egy komoly döntést, hogy nemcsak világbajnok, hanem világrekorder is szeretnék lenni mindhárom világszervezetnél. Ez a döntés komoly idő- és energiaráfordítást igényelt, hiszen edzéseim székhelyét is áttettem Veszprémbe, ahol Kupcsik László többszörös világbajnokot, világrekordert kértem meg, hogy legyen segítségemre a céljaim elérésében. Szerencsémre egy nagyon felkészült, lelkiismeretes, ugyanakkor keménykezű edzőt sikerült találnom a személyében, aki együtt szenved velem az edzéseken, együtt örül a közös sikereinknek. A felkészülés időszakában heti három-négy alkalommal tudok Veszprémben edzeni, ekkor az edzőmmel igyekszünk minden szükséges edzésmunkát elvégezni úgy, hogy a regenerációra is legyen idő. A családom is mindenben mellettem áll, a nem velük töltött időt igyekszem közös családi programokkal pótolni.

- Melyik sikerre a legbüszkébb?

- Az egyik legkedvesebb elismerésem a 2015-ös sport-évnyitó gálán, Veszprém polgármesterétől kapott különdíjam, de több versenyemre is büszke vagyok. Az első világbajnoki címem megnyerése, 2013-ban Egerben örök élmény marad, mint ahogyan az első világrekordom is 2014-ben Trutnovban. Fontos volt számomra, hogy mindhárom világszervezet, így a GPC, WPC, WUAP világbajnoka lehessek, ami 2014-ben sikerült is. A legsikeresebb szezonomnak is ezt tartom, hiszen tíz versenyen indultam, aminek eredményeként egy második és kilenc első helyezéssel lettem gazdagabb, és két szervezetnél állítottam fel újabb világrekordokat. A legfontosabb versenyem viszont talán a 2015-ös füzesgyarmati világkupa volt, hiszen egy sajnálatos sérülés miatt eb-ben az évben két nagyon komoly vállműtétem volt, ami után az sem volt biztos, hogy tudom folytatni a pályafutásomat. Köszönhetően a szakembereknek, az edzőmnek és edzőtársaimnak, a rehabilitáció annyira jól sikerült, hogy a világkupáról egy Európa- és két világrekorddal térhettem vissza, így bizakodó vagyok a jövőt illetően.

- A sérülése mellett hogyan értékeli a 2015-ös évet?

- Összességében a tavalyi évemet a sérülésem miatti kihagyás ellenére is sikeresnek tartom, hiszen a legfontosabb kérdésemre, hogy tudok-e versenyezni a jövőben, meggyőző választ kaptam. Ha az elmúlt két évemet nézem, mindenképpen büszke lehetek magamra, hiszen nemrég vagyok ebben a sportban, és már számos világrekordot az én nevem mellé írnak. A sportban eltöltött éveim és az eredményeim pedig talán inspirálhatnak más hölgyeket is arra, hogy szintén hasonló kikapcsolódási lehetőséget találjanak az erőemelésben, mert izgalmas, szórakoztató, és hozzájárul a szellemi és fizikai fejlődésünkhöz is.

- Mit vár az idei évtől?

- Szeretném az edzésmódszereimet tökéletesíteni, tovább rendszerezni, valamint szeretném a technikámat is továbbfejleszteni. Reménykedem abban, hogy a korábbi sérülésem folyamatos rehabilitációja is megfelelő lesz, így semmi sem fog az újabb sikerek útjába állni. Lehetőség szerint szeretnék külföldön is többet versenyezni, esetleg más földrészen is kipróbálni magam, hogy mire vagyok képes. Természetesen egy sportoló mindig előrenéz, többre vágyik. Elsősorban a magam rekordjait szeretném folyamatosan túlszárnyalni, de természetesen az aktuális Európa-, illetve világrekordok megdöntését tűztem ki célul. Ezért edzek, ezért dolgozom, készülök folyamatosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!