Sport

2015.07.27. 13:25

Csak életmentő kortyokat - A verseny napjára négy centit alacsonyodik

Veszprém – Nem akármilyen tehetség Magyar Gergő, aki alig fél éve versenyez a fitnesz egy speciális szakágában, és mindenhonnan éremmel tért haza. Hamarosan világbajnokságon is bemutatkozhat.

B. Virág Rita

A kádártai fiatalember saját bevallása szerint igazi örökmozgó - gyerekkora óta mindig sportolt valamit. Négy évig gyakorolta a falmászást, de szertornázott, bokszolt, és többek között atletizált is. Mindezek mellett súlyzós edzésekkel egészítette ki a többi sportot. Tizenkét éve kezdett ebbe bele, s ma már ez a fő profilja, mert az elmúlt években olyannyira szépen fejlődött, hogy edzéstársai rávették, versenyeken is próbálja ki magát. Így ismerkedett meg a fitnesz egyik szakágával, a man's physique kategóriával.

Ez a versenyszám igen hasonlatos a testépítéshez, ám itt a résztvevők térdnadrágban mutatják meg magukat a zsűrinek. Vagyis a comb és a fenék izomzatait annyira nem mustrálják meg a hozzáértő bírák, a vádlit, és a felsőtest domborulatait viszont annál inkább.

A kádártai Magyar Gergő az edzéseket sem veszi félvállról, minden gyakorlatnál koncentrál. Fotó: Penovác Károly

– Tavaly szántam rá magam, hogy egy versenyen is kipróbálom magam. A Beach Body elnevezésű vetélkedőn debütáltam, ahol a második helyen végeztem. Egy hét múlva begyűjtöttem egy bronzérmet is, s ez akkora motivációt jelentett, hogy októberben már a nemzetközi porondon is megmérettem magam. Bécsben az Ausztria Kupán nyertem, majd az Európa-bajnoki kvalifikációs versenyen harmadik lettem, s így meghívást kaptam a holland kontinens vetélkedőre, ahová aztán nem tudtam elutazni – összegzett a 25 esztendős fiatalember.

Gergő egyébként a szombathelyi tanárképző főiskolán diplomázott testnevelő, edző szakon, s mint megtudtuk, bizony ehhez a sportághoz el is kell a szaktudás.

– Nagyon komoly diéta szükséges ahhoz, ha valaki komolyan gondolja ezt a sportot. Nemcsak alaposan ismerni kell az élelmiszereket, hanem tudni kell, milyen táplálék, miként hat a szervezetre. A diéta része például az is, hogy először fel kell tornázni a napi vízfogyasztást 8-9 literre, aztán fokozatosan csökkenteni kell, s a verseny napján már csak életmentő kortyok megengedettek – magyarázta Gergő, akitől azt is megtudtuk, a vízhajtás miatt a színpadra lépés előtt négy centivel alacsonyabb, mint máskor, hiszen a víz a csigolyák közti porcokból is távozik, amik így összeesnek.

Gergő már elkezdte a felkészülést az októberi versenyszezonra, amikor hazánk két legrangosabb eseményén, a Superbodyn, és a Fitt Parádén is megméreti magát, ráadásul Olaszországban a világbajnokságon is.

– Rendkívüli maximalizmussal készülök az előttem álló feladatokra. Ilyenkor elképzelem, hogy én nyerek és ez olyan határozottságot ad számomra, amit a zsűri is értékel. Nagyon hiszek abban, hogy a vébén, a legjobbak között is van keresnivalóm. Nem elégszem meg a döntőbe jutással, dobogóra szeretnék állni – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!