Sport

2017.07.14. 14:45

Közeledik a sakk-vb

AJKA/TAPOLCA - Pályafutása egyik legnagyobb megmérettetésére készül Gaál Zsóka, aki hamarosan Brazíliában mutathatja be sakktudását.

Horváth Gábor

Többször írtunk már a Tapolca VSE tehetséges sakkozó-járól, Gaál Zsókáról, aki tavaly Európa-bajnokságot nyert, korábban pedig többek között világbajnoki ezüstérmet szerzett.

A tízesztendős ajkai hölgy most ismét vb-re készül, a korosztályos megmérettetésnek idén Brazília ad otthont. A viadalt augusztus 21. és 31. között rendezik.

Gaál Zsóka szorgalmasan készül a viadalra
Fotó: Archív

- Az akklimatizálódás miatt két nappal előbb érkezünk a verseny helyszínére, amely a Sao Paulótól 300-400 km-re található Pocos de Caldas városában lesz. Az út körülbelül 24 órás lesz. A védőoltásokat megkaptuk - tudtuk meg Zsóka édesapjától, Gaál Sándortól, aki feleségével együtt elkíséri az ifjú sakkozót.

Zsóka jelenleg az alapozásnál tart, ami azt jelenti, hogy több edző közreműködésével napi hat órát gyakorol. A sakk mellett fizikai felkészülést is végez, a programja futást, biciklizést és teniszezést tartalmaz.

A tehetséges játékos legutóbb a Győri Openen vett részt várakozáson felüli eredménnyel. A 45 fős mezőnyben a 13. helyre volt rangsorolva, de végül hetedikként végzett, emellett több különdíjat is kapott. Ő lett a legjobb női játékos, a legjobb 10 éven aluli játékos, és legjobb 2000 értékszám alatti játékos.

Zsóka személyesen Istvándi Lajos nemzetközi mesterrel, Kosztolánczi Gyula FIDE-mesterrel és Varga Zol-tán nemzetközi nagymesterrel edz, az internet segítségével pedig a Dél-Dakotában élő Kustár Sándor nemzetközi mesterrel gyakorol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!