Sport

2016.11.30. 09:22

Huskykkal a dobogó legfelső fokára

Európa bajnok lett a kutyás szánhúzó versenyen a Magyarpolányban élő Varga Zoltánné Hajnalka. A bajnokságot Ausztriában rendezték november közepén.

Tisler Anna

A család ma 16 husky kutyát tart családi háza tágas udvarán. Hajnalka napjai egy részét a felkészülés, az edzés tölti ki. Ősztől tavaszig sok versenyen vesz részt. Gyakran végez a legjobbak között. Számára azonban az a legszebb, hogy az állat és ember együttműködését, egymást segítő kapcsolatát rendszeresen átélheti. A sportot Magyarországon kevesen űzik, Hajnalka tudomása szerint Veszprém megyében ő az egyetlen.

- Kislányunk, Alma husky kutyát szeretett volna. Vettünk neki. Előtte tájékozódtunk, hogy milyen gondozást igényel az állat. Tudtuk, nagy a mozgásigénye, le kell mozgatni azért, hogy egészséges maradjon és jól érezze magát. Akkor figyeltem fel a szánhúzó versenyre. Elmentünk, megnéztük, megtetszett - mesélt a kezdetekről a bajnok.

Csakhogy nálunk, Magyarországon mivel kevés a havas napok száma, a szánhúzásra alkalmatlan a terep, ezért kocsival versenyeznek. Az némileg más, mint a szán, de az is szép és különleges. Nem csupán az állattal való együtt munkálkodást kell a versenyzőnek megtanulnia, mire a pályára léphet komoly tárgyi tudást is elsajátít, és alapvető a kiváló állóképesség. A versenyen guggoló testhelyzetben vannak, és a kocsi tartása is igényli a fizikai erőt, a több kilométeres versenyek pedig az állóképességet. Hajnalka elkezdett rendszeresen kerékpározni és futni. Kocsival is rendszeresen gyakorol a község határában.

Forrás: Kiskocka Photography

Vargáék portáján már 16 husky él. A versenyen kettő vagy négy kutyával indulnak. Már az is komoly felkészültséget igényel, hogy a versenyző az állatokat összetartsa .A verseny jellege dönti el, hogy melyik kutyákkal neveznek. A pálya különféle lehet, erős emelkedős, kanyargós vagy gyors. - Állattal versenyezni, felkészülni teljesen más, mint technikai sportot űzni - mondta Hajnalka. - Ott az embernek és állatnak együtt kell dolgozni, figyelni egymásra. A versenyzőnek ismernie kell az állat viselkedését, teherbírását. A kutyát a felkészítésnél hozzászoktatjuk, hogy bármi történik a környezetében nem figyelhet oda, haladjon a cél felé. A versenyen indítás előtt percekkel már teljes készültségben állunk a rajt előtt. A kutyák ekkor még pihennek, majd amikor kezdődik a visszaszámlálás, felállnak, felkészülnek a feladatra. A pályán akár 35 kilométeres sebességet is elérhetnek.

Hajnalka szeretné a kutyaszán irányítását is megtanulni. Tervezi, hogy a télen Erdélybe utaznak, mert legközelebb ott találnak erre alkalmas havas tájat és versenypályát. Mint mondta, szánkót más módszerrel kell irányítani és fékezni, mint a kocsit és más testtartást is igényel. Alma, aki hamarosan már 11 éves lesz, szintén sokszor állt a dobogó valamelyik fokán. Ő az életkora miatt kocsival még nem versenyezhet, de a kutyás futásban már megmutatta ügyességét. A sportágban a gyerek derekára erősítik a kutya vezetőszárát, és együtt futva kell megtenni a távot. Ezen már a két évesek is részt vehetnek, a díjazás életkor szerint történik.

- Alma egyik első versenyén láttam, hogy indításkor a kutya úgy beindult, hogy a kislány majdnem elesett - mondta az édesanya. - A kutya hátranézett, majd felvette a kislány tempóját, és úgy tették meg a távot. Csodálatos volt, ahogy az állat figyelt az emberre, együtt dolgozott vele.

A versenyzés alapja az, hogy az ember és az állat ismerje egymás szokásait, érzelmeit és tudja  értelmezni a másik viselkedését.

- Amikor kimegyek a kutyákhoz, látom rajtuk, hogy megérzik, ha valami miatt rossz kedvem van - tette hozzá. – Többször előfordul, hogy amelyikük odajön hozzám, odabújik, mintha vigasztalni akarna. Szomorú vagyok, ha azt hallom, hogy az állat veszélyes vagy rossz. Az állat, ha megfelelően bánunk vele, a barátunk és a társunk. Az állat közelsége nagyon sokat ad az embernek lelkileg. Ezt a csodát mindenkinek át kellene élnie. Ez az érzés mással nem pótolható. A gyereket pedig felelősségre és rendszerességre neveli az, ha van kutyája, macskája, vagy más háziállata. Alma is besegít a kutyák gondozásába. Eljön a versenyre, végigizgulja. Az eredménynek együtt örülünk, még a kutyák szemében is látom az örömöt egy-egy verseny után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!