Sport

2016.06.26. 15:20

Fegyelemre, rendszerre nevel a vitorlázás

Balatonfüred - Jövőre ünnepli alapításának százötvenedik évfordulóját a helyi yachtegylet. A klub történetéről és hétköznapjairól rendeztek beszélgetést a Múzeumok éjszakája rendezvényen.

Marton Attila

A helyi vitorláséletről Böröcz Istvánnal, a Balatonfüredi Yacht Club igazgatójával Miklós Tamás, a Balatonfüredi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője beszélgetett a Vitorlázeumban. Az igazgató kiemelte, a vitorlázás a többi sporthoz hasonlóan rendszerességre, fegyelemre és kötelességtudatra nevel. Hozzátette, matematikai sportág, folyamatosan analizálni kell a helyzetet a vitorlázónak, majd az értékelés alapján pillanatok alatt kell döntéseket hoznia.

A klub versenyzői csomózási technikákat mutattak a kiállításon (Fotó: Balogh Ákos)

Miklós Tamás arról is kérdezte Böröcz Istvánt, van-e a mai fiatalokban kitartás, ami a vitorlázáshoz elengedhetetlen. A klubigazgató elmondta, nyáron a leglelkesebbek a vitorlázni tanulók, akik közül az év többi részében sokan lemorzsolódnak. A vitorlázás hazai története kapcsán elhangzott, a szocializmus évtizedeiben a klubhűség szinte ismeretlen fogalom volt, a kilencvenes évek közepétől ez megváltozott, a sportolók egyre inkább kötődnek egyesületeikhez. A balatonfüredi klub versenyzői közül az igazgató kiemelte a Vadnai testvéreket: Benjámin, az idősebb fiú Rióban ott lesz az olimpián, öccse, Jonatán harmadik lett az ifjúsági olimpián. A beszélgetésen szó esett a klub munkájáról, az elmúlt években befejeződött fejlesztéseiről és a jövőbeni tervekről is. Utóbbi kapcsán Böröcz István megjegyezte, az egylet fennállásának 150. évfordulóját egy méltó kiadvánnyal szeretnék megünnepelni jövőre, valamint 2017-ben újra megrendeznék az oldtimer hajók versenyét.

A beszélgetés előtt a klub két versenyzője kötelek csomózási módjait mutatta meg a kiállításra látogatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!