Sport

2016.04.26. 18:37

Elúsztatott milliók - A megszűnés határán a város legrégebbi sportegyesülete

Pápa - A megszűnés határán küszködik a város legrégebbi sportklubja, a Pápai Sportegyesület (PSE), amelyen a korábbi elnöke miatt közel 25 millió forintos tartozást kérhetnek számon. Emellett mostanra az is kiderült, az egyesület bankszámlájáról mintegy 7,6 millió forint hiányzik.

Polgár Tibor

A nagy múltú Pápai Sportegyesület körül kialakult botránnyal korábban többször is foglalkoztunk. Mint ismert: Stemmer Istvánt, a PSE akkori elnökét 2015 februárjának elején leváltották az akkor még a vízilabdázókat, a sakkozókat és az atlétika művelőit tömörítő sportegyesület éléről, mivel már hosszú ideje nem megfelelően látta el a sportvezetői feladatát, és kapcsolatba sem lehetett vele lépni. Az időközben „köddé vált” leváltott elnök kifizetetlen számlákat, elmulasztott pályázati elszámolásokat és tengernyi nyitott kérdést hagyott maga után, ráadásul sokáig a nála lévő, a PSE-vel kapcsolatos dokumentumokat sem adta át az új vezetésnek.

A pápai vízilabdázóknak sok bosszúságot okozott a PSE előző elnöke. Cseh László (a kép jobb szélén) bízik benne, lesz felelőse a botránynak Fotó: archív

Közben a sakkozók elhagyták a PSE-t, új egyesületet alakítottak, és az atléták számára is már csupán formaságok vannak vissza a hasonló tervük megvalósításához. A vízilabdázók azért nem tudtak így tenni, mivel az újonnan alapított sportegyesületek két évig nem vehetnek részt társasági adós pályázatban, márpedig a vízilabda-szakosztály működésének alapját 2012 óta a taó nyújtotta kedvezmények jelentik. Azonban a Stemmer István elnöksége alatt el nem számolt pályázati támogatások miatt két adóévben igényelt társasági adót vissza kellene fizetnie a PSE-nek, ami a büntetőkamatokkal együtt közel 25 millió forintot jelent - tájékoztatta a Naplót Cseh László, a vízilabdázók edzője. Hozzátette: mostanra az is kiderült, a Pápai Sportegyesület bankszámlájáról mintegy 7,6 millió forint hiányzik, ezért Kovács Kristóf, a PSE jelenlegi elnöke ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett a vízilabda-szakosztály nevében.

A trénertől az előzményekkel kapcsolatban megtudtuk, ő maga még 2015 januárjában tett feljelentést a pápai ügyészségnél, ám amíg eljutott odáig az ügy, hogy kötelezték Stemmer Istvánt a különféle dokumentumok, számlák átadására, majd megkezdődhetett a könyvvizsgálói munka, addigra a vízilabda-szakosztály kifutott az időből. Ráadásul később azzal szembesültek, hogy rengeteg számla hiányzik, míg a pénztárban többmilliós hiány mutatkozott. - Nem maradt más lehetőségünk, feljelentést kellett tennünk ismeretlen tettes ellen. Jelen állás szerint nem pályázhatunk társasági adóra. Ha pedig nem változik a helyzet, vissza kellene fizetnünk a 2012-2013-as és a 2013-2014-es évadra igényelt taós pénzt, amely a büntetésekkel együtt közel 25 millió forintot jelent. Erre természetesen nincs lehetőségünk - sóhajtott nagyot Cseh László.

Mint mondta, jelenleg tagdíjakból és szülői támogatásokból igyekeznek életben tartani a pápai vízilabdát. A pénzhiány miatt a gyerekcsapatukat nem tudták elindítani a bajnokságban, viszont minden nehézség ellenére a felnőtt- és az ifjúsági együttes nem lépett vissza a pontvadászattól. - Mindkét csapat mindent megtesz a minél jobb szereplés érdekében - hangsúlyozta az edző. Cseh László elmondta, a 2014-es év végének környékén tudtak utoljára beszélni Stemmer Istvánnal, azóta se telefonon, se levélben, se pedig személyesen nem tudták felvenni vele a kapcsolatot. (Stemmer Istvánt egyébként a Napló is kereste, ugyancsak sikertelenül.)

A sokat látott tréner úgy véli, nincs sok esély rá, hogy a vízilabdázók bármilyen formában is kárpótlást kapjanak a szakosztályt ért anyagai károk miatt, és valószínűleg nem marad más lehetőségük, új klubot kell alapítaniuk. Cseh László megjegyezte, nagyon bízik benne, hogy kiderül, hova tűntek el a sportegyesület milliói, és nem marad felelős nélkül ez a szomorú sportbotrány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!