Sport

2016.12.26. 14:12

Elkapták a fonalat, de a feljutás nem reális

Ajka - Aki két és fél kilogrammnál többet hízott, nem jöhet vissza az ünnepek után. Illetve mégis, de az már fizetős kategória.

Horváth Gábor

Jó hangulatban végződött az ősz az FC Ajka labdarúgócsapatánál, pedig az év, sőt még a 2016/2017-es szezon sem így indult. Túl sok öröm nem akadt, ellenben nehézség bőven. Az együttes csapnivaló tavaszi szerepléssel simán kiesett az NB II-ből, majd az átalakult, NB III-ban érdekelt gárda szintén gyengén kezdett.

A nyáron kinevezett új szakvezetőnek, Bücs Zsoltnak és stábjának a klubvezetéssel együttműködve a csapatépítés mellett egy érzelmi mélypontról is el kellett mozdítania a játékosokat.

- Rengeteg volt a negatív kisugárzás, az NB II-es csapat kiesett, a győri játékosokat elküldték, mások úgy érkeztek ide, hogy másutt nem hosszabbítottak velük szerződést. Ezeken kellett dolgozni, illetve igyekeztünk a rossz beidegződéseket kiverni a fejekből - utalt vissza az idény eleji nehézségekre a vezetőedző.

A nyáron kinevezett szakvezető, Bücs Zsolt szerint az első háromban végezhet az FC Ajka Fotó: Nagy Lajos

Az FC Ajka két döntetlennel és egy vereséggel kezdte a 2016/2017-es szezont a harmadik vonal nyugati csoportjában. Ezután egy jobb időszak jött, ám a folytatásban is akadtak hullámvölgyek mind a csapat játékában, mind az eredményességben. Az ősz vége azonban remekül sikerült: utolsó hat meccsén veretlen maradt az együttes, öt sikerrel és egy döntetlennel egészen az élmezőnyig zárkózott. Az ajkaiak az Érdi VSE, az ETO FC Győr és a Kaposvári Rákóczi FC után a negyedik helyen telelnek, négy ponttal vannak lemaradva a dobogótól.

- Nagy pozitívum, hogy végig rengeteg helyzetünk volt. A Győr elleni meccs kivételével minden alkalommal több lehetőségünk akadt, mint ellenfelünknek. Időközben aztán összeállt a védekezésünk, a végén pedig elkaptuk a fonalat és a szerencse is mellettünk volt - mondta Bücs Zsolt, megjegyezve: az ősz jelentős részében küzdöttek a sérülésekkel, ráadásul az olyan kreatív játékosok, mint Skriba Máté, vagy Major Norbert hiányoztak a legtöbbet.

A bajnoki szünetben három futballistával erősítene az FC Ajka, amelyben a sérült Nagy Bálint ebben a szezonban valószínűleg már nem léphet pályára, míg minden bizonnyal távozók is lesznek.

- Azt gondolom, a végén ott lehetünk az első háromban, az én célom, hogy tavaszi elsők legyünk. A feljutás kiharcolása idén nem reális, de el kell kezdenünk lerakni annak a csapatnak az alapjait, amely jövőre osztályt válthat.

Bücs Zsolt elmondta: a téli felkészülés január 9-én rajtol, de addig sincs teljes pihenő. A két ünnep között és január elején is futógyakorlatokat írtak elő játékosoknak, ezeket pedig egy alkalmazás segítségével ellenőrizni is tudják. Előírás, hogy két és fél kilónál többet senki sem hízhat a szünetben, illetve megteheti, de az már fizetős. A szakember hozzátette, bízik benne, hogy a tavaszig rajtig fizikailag is előrébb tudnak majd lépni.

A 2016/2017-es szezon második fele február végén rajtol az NB III nyugati csoportjában. Az ajkaiak nem akárhol, a listavezető Érdi VSE otthonában kezdenek 18-án, majd egy héttel később megyei derbin fogadják a VLS Veszprém csapatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!