Sport

2015.07.06. 15:48

Debütál az R5-ös - Öt és fél év után új autóval áll rajthoz Herczig Norbert

Veszprém - Izgatottan készül az idei Veszprém Ralira Herczig Norbert, amit karrierje egyik mérföldkövének nevezett a Skoda Rally Team Hungaria versenyzője.

Heffler Péter

Herczig Norbert egyszeres magyar bajnok idén tizenhetedik alkalommal áll rajthoz a Veszprém Ralin, mégis igazán különleges lesz számára a mostani verseny, ugyanis először ülhet be a Skoda Fabia R5-be. A Skoda Rally Team Hungaria 39 éves versenyzője a pontvadászat éléről várja a hétvégi megmérettetést, hiszen négy futamból három győzelem és egy ezüst a mérlege a Magyar Országos Rali Bajnokságban.

- Hogyan értékeli a legutóbbi versenyt?

- Nem maradt hiányérzetünk, ugyanis egy hatalmas küzdelemben maradtunk alul a Székesfehérvár Ralin. Kisebb-nagyobb hibáink is voltak, így az elért második helyet egy nagyon jó eredménynek tartom. Vezetjük a magyar bajnokságot, így sok okunk nem lehet a panaszra.

Herczig Norberték a Székesfehérvár Ralin hatalmas csatában maradtak le az első helyről. Fotó: Heffler Péter

- Milyen emlékei vannak a korábbi évek veszprémi futamairól?

- Régóta versenyzem a Veszprém Ralin, az idei már a tizenhetedik futamom lesz. Ide kötődik életem első abszolút győzelme is, amit szintén egy Skodával, egy Octavia WRC-vel szereztem. A tavalyi év nem volt túl szerencsés, akkor egy műszaki hibával kiestünk a versenyből, az azelőtti évben másodikak voltunk, 2011 és 2012-ben pedig itt tudtuk megnyerni a futamot abszolút értékelésben. Nagyon szeretem ezt a versenyt, a Mecsek Rali mellett itt, Veszprémben indultam a legtöbbször.

- Hogyan készült az idei Veszprém Ralira?

- Nagy mérföldkő a karrieremben az idei futam, mivel öt és fél évnyi versenyzést követően cseréljük le a Skoda S2000-est és mutatkozunk be az új versenyautóval, a Skoda Fabia R5-tel. Több szempontból is egy nagy lépés, karrierem egyik csúcsának tartom, hiszen a gyári csapat is közel három hónapja jött ki vele, és most azon szerencsések közé tartozom, aki beleülhet ebbe a versenyautóba. A készülés pedig inkább szól az egész szezonra, semmint egy versenyre, folyamatos, tudatos edzésmunkát végzek egész évben. Kellemetlenséget talán az időjárás okozhat, hiszen nagy meleget jósolnak, azonban az elmúlt években többször versenyeztünk itt hasonló körülmények között, így ez sem újdonság. Tehát nem szaunázunk előtte tűzálló overallban.

- Mit vár pontosan az idei futamtól?

- Szeretném, hogy azok az érzések, amelyek az elmúlt öt és fél évben jellemeztek minket, és amennyire megtanultunk gyorsan menni az S2000-es autóval, azt valahol, legalább egy-két szakaszon át tudjuk majd élni az R5-össel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!