Sport

2017.07.21. 12:15

Ez brutális volt! Nyíltvízi úszás - Rasovszky: egy körön át ütöttek-vágtak

Balatonfüred - A vizes vb leghosszabb és talán legbrutálisabb versenyszámát rendezték pénteken Balatonfüreden. A veszprémi úszót gyakorlatilag kiütötték a küzdelemből, miután utolérte a hölgyek mezőnyét. Olasz és Gyurta is jól ment.

Horváth Gábor

A világbajnokság nyílt vízi programjának végére a leghosszabb táv maradt. A 25 kilométeres versenyre a női és a férfi mezőny is felsorakozott, utóbbi rajtolt először, a hölgyek húsz perccel később ugrottak vízbe.

Brutális megmérettetés várt a versenyzőkre, a táv hosszúsága mellett a hőség, valamint a viszonylag élénk szél is nehezítette az indulók dolgát.

A fiúknál Rasovszky Kristóf (a veszprémi úszó az összes nyílt vízi számban érdekelt volt és jövő héten Budapesten 1500 méteren, medencében is megméretteti magát) és Gyurta Gergely, a lányoknál Olasz Anna, valamint Sömenek Onon Kata volt a magyarok közül a mezőnyben.

Gyurta rögtön az élre állt, a hölgyeknél Sömenek úszott elöl a hazai indulók közül.

Az első fordulónál, 2,5 kilométert követően Rasovszky negyedik, Gyurta 15. helyen haladt, természetesen mindenki frissített, rengeteg volt még hátra.

Sömenek ötödikként, Olasz nyolcadikként fordult 2,5 kilométernél.

Tíz kilométernél továbbra is remekül álltak a magyarok, Gyurta második, Rasovszky ötödik pozícióban fordult a hátralévő távra. Féltávnál, két és fél óra úszás után a veszprémi fiatal vezetett, de a Gyurta is az élmezőnyben szerepelt.

A hölgyek féltávjánál Sömenek a 11., Olasz a 13. helyet foglalta el, a mezőny nagy része itt is egyben volt, a frissítésnél sokan megálltak, hagytak maguknak időt az ivásra és az evésre.

A folytatásban a férfiak utolérték a nőket, amely speciális helyzetet teremtett, lehetőségük volt a versenyzőknek taktikázni. Aki ügyes volt, ki tudta használni a gyorsabb úszók lábvizét. Persze, mint később kiderült, a két nem találkozója nem mindenki számára volt szerencsés szituáció.

Az utolsó öt kilométer megkezdésekor Gyurta az ötödik helyen állt, és Rasovszky is remek pozícióban fordult, néhány másodperc hátránnyal kilencedik volt.

Nem sokkal később Rasovszky sajnos feladta a viadalt, kapott jó pár ütést és rúgást, emiatt képtelen volt folytatni a versenyt. A tempó közben felgyorsult, Gyurta az első hatban maradt.

Olasz a hölgyeknél 20 kilométernél negyedikként állt.

Az utolsó 2,5 kilométert Gyurta a hetedik pozícióban kezdte.

A hajrá természetesen óriási csatát hozott, mindkét nemnél kialakult az élboly, amelyből a versenyzők dobogóra pályázhattak. Sajnos sem Gyurtának, sem Olasznak nem sikerült közéjük férkőzni, ugyanakkor mindketten remek helyezést értek el. Előbbi hatodik, utóbbi ötödik helyen csapott célba.

Sömenek tizenkettedikként zárt, ami szintén igen szép eredménynek számít.

A férfiaknál a francia Reymond szerzett világbajnoki címet, a nőknél a brazil Cunha volt a legjobb.

- Utolértük a lányokat és sajnos egy nagyon komoly bunyóba keveredtem bele. Gyakorlatilag egy körön keresztül ütöttek-vágtak, érzékenyebb helyeken is eltaláltak. Úgy éreztem, nem tudom folytatni a versenyt, sajnálom, ez most így sikerült – nyilatkozta Rasovszky Kristóf, aki rövid orvosi ápolásra is szorult.

- Ez nagyon kemény volt, ilyen nehéz versenyen még nem vettem részt. Büszke vagyok az elért eredményre, úgy érzem, megérte a küzdelem, amiért jöttem, meg tudtam csinálni – fogalmazott Gyurta Gergely.

– Kiúsztam magam, de nem vagyok teljesen elégedett, hiszen szerettem volna az első háromban végezni – mondta Olasz Anna, aki megjegyezte: túl sok hibát követett el a viadalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!