Sport

2017.07.18. 10:30

Rasovszky Kristóf ötödik 10 kilométeren!

A nyílt vízi program 10 km-es távján is remekül szerepelt a veszprémi Rasovszky Kristóf kedden a vizes világbajnokságon.

Horváth Gábor

Kedden ismét két magyarért szoríthattunk a vizes világbajnokságon Balatonfüreden. A veszprémi Rasovszky Kristóf (Balaton Úszó Klub) és Székelyi Dániel egy rendkívül erős mezőny tagjaként ugrott vízbe.

A lelátókon a hétvégi nyitányhoz hasonlóan kedden is remek hangulat uralkodott, a szurkolók hangos ovációval fogadták az előttük elhaladó versenyzőket. Negyed távnál, 2,5 km-nél az osztrák Brandl vezetett. Rasovszky a közvetlen élmezőnyben, hetedikként haladt, Székelyi 14. volt.

A következő fordulónál, féltávnál Kristófot ötödik helyen regisztrálta az időmérő. Jók voltak az előjelek.

„Hajrá, Kristóf” - sikította a drukkerhad és az öröm nem volt véletlen, az utolsó fordulónál a veszprémi fiú állt az élen. Óriási csata kezdődött a vízben.

Jó páran nagy hajrát nyitottak, Rasovszky is igyekezett gyorsítani és jól helyezkedni.

A győztes holland Ferry Weertmannak (b) gratulál az ötödik helyen végzett Rasovszky Kristófnak a férfi 10 kilométeres nyíltvízi úszás versenyszámának döntője után
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az utolsó száz méteren aztán az olimpiai bajnok holland Ferry Weertman bizonyult a legjobbnak, Kristóf az ötödik helyen csapott célba. A dobogó második fokára Jordan Wilimovsky (Egyesült Államok), a harmadikra Marc-Antoine Olivier (Franciaország) állhatott, Székelyi a huszonegyedik pozícióban zárt.

- Sikerült végrehajtani a taktikát, a hajrában is törekedtem jól helyezkedni, minél előrébb jönni. Az utolsó százon még lehet javítani, de összességében jól sikerült az úszás - nyilatkozta a viadal után Rasovszky Kristóf, aki hozzátette: az öt kilométeres versenyhez képest sikerült két hellyel előrébb végezni, bízik benne, hogy a csütörtöki váltó még jobban sikerül, ahogyan a pénteki 25 km-es megmérettetés is. Utóbbi, az utolsó nyílt vízi versenyszám esélyei ugyanakkor elég kiszámíthatatlanok. „Fájdalmas levezetés lesz” - jegyezte meg a kiválóság.

- Ez egy nagyon taktikus úszás volt, Kristóf minden utasítást végrehajtott. Az előző futam tapasztalatait is hasznosította. Végig az élmezőnnyel haladt úgy, hogy nem került bele a darálóba. A vége nagyon érdekes volt, a Weertman táncolva úszott előtte, rutinosan tért ki a támadások elől, nem véletlenül ő az olimpiai bajnok - magyarázta lapunknak Kristóf mestere, Szokolai László, aki a futam után boldogan szorongatta meg tanítványát.

Az edző a folytatással kapcsolatban elmondta: Kristóf remek edzésmunkát végzett és ki tudja magát pihenni a következő megmérettetések előtt. - A 25 kilométert keveset úszta, így arról a számról tudjuk a legkevesebbet. Úgy gondolom, utazni fog a legjobbakkal, az élmezőnyben lesz és csatázik a pontszerző helyekért.

Szerdán a hölgyek 5 km-es versenyét rendezik, csütörtökön csapatviadal (említettük, Rasovszky Kristóf azon is részt vesz) következik, a pénteki zárónapon pedig mindkét nem 25 km-es száma lesz soron Balatonfüreden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!