Sport

2013.08.15. 22:00

Szöcskék és buggyk Nyirádon

Közel száz pilóta vág majd neki a nyirádi pályának, hogy a hétvégi autókrossz Európa-bajnoki futamon lenyűgözze a nézőket és padlógázzal minél előbb célba érjen.

Novothny Ottó

A kontinensbajnokságban ez lesz a hatodik futam, és a legtöbb nevező Csehországból érkezett. Ugyanakkor holland, francia és német autók is eljönnek, csupa olyan pilóta, aki meghatározó alakja ennek a látványos sportágnak.

Persze a házigazdák sem maradhatnak ki a felsorolásból, A superbuggy kategóriában öt magyar áll rajthoz. Az összetett pontversenyt a cseh Hanak vezeti (érdekesség, hogy ő nem nevezett a hétvégi versenyre), mögötte a második a német Stubbe (ő viszont ott lesz Nyirádon). A legjobb magyar, Ábrahám Károly a tizenötödik helyen várja az eseményeket.

A hétvégén Nyirádon a buggyk és szöcskék is „repülnek” majd

A buggy 1600-asok között viszont Szabó Krisztián hatalmas előnnyel vezet (64 pont), biztosan előzi meg a cseh Sekaninát (47 pont). Természetesen egymásnak is feszülnek a nyirádi arénában.

A kasznisoknál (touring) az ugyancsak cseh Vyborny hajszálnyi előnnyel áll a lista élén, mindössze három ponttal vezet Kárai Tamás előtt.

A junioroknál is cseh az első, Triska gyűjtött eddig a legtöbb pontot.

Ami egyébként még érdekes, hogy a nemzetek összesített ponttáblázatában a cseh első hely után rögtön a magyarok következnek (153, illetve 112 pont), ami mindenképpen jelzi, hogy ez a szakág " fekszik " a hazai pilótáknak.

Erről számot is adhatnak a hétvégén, hiszen szombaton a szabadedzésen, majd a délutáni (13 órától) hivatalos időmérőn már lehet bizonyítani. Az első éles futamot 16.30-kor láthatja a nagyérdemű, vasárnap 9 és 11.30-kor pedig a további kettőt.

A döntők augusztus 18-án 15 órakor indulnak valamennyi kategóriában. Vagyis a szuper gépek, a szöcskék és a kasznis négykerekűek is repesztenek majd a remekül belátható körpályán, ahol a padlógáz és a bátorság, vakmerőség kötelező tudnivaló.

Az ünnepélyes eredményhirdetés 17.30-kor kezdődik.

Természetesen nem marad el a pilóták felvonulása sem, 14 órától ünnepelhetik a nézők a résztvevőket.

Az sem mellékes, hogy több magyar pilóta is úgy gondolta, hogy a nyirádi futamon ruccan át az autókrosszra más szakágakból. Révész Bálint, Mózer Attila is bérelt géppel próbál helytállni a kemény mezőnyben.

A nyirádi pályán hagyományosan rendeznek rali-krossz és autókrossz Európa- bajnoki futamokat, pontosan azért, mert a létesítmény az egyik legtechnikásabb és leglátványosabb terepet biztosítja az ilyen eseményeknek. Ráadásul az arénát folyamatosan fejlesztik a tulajdonosok, akik arra törekednek, hogy mind a nézőket, mind a részt vevő csapatokat tökéletesen kiszolgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!